19.02.2016 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Mikael Soininen

Vihreää opiskelija-asumista

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) on ekologisen asumisen edelläkävijä Turussa. Tulevana kesänä TYS hyödyntää Haliskylässä kaukolämmön paluuvettä maalämpökaivojensa lämmittämiseen. Turku Energia on mukana innovatiivisessa kokeilussa.

Haliskylässä on parhaillaan menossa mittava peruskorjaus, jonka aikana kaikki 14 taloa ja 330 asuntoa on kunnostettu täysin. Myös talojen parvekkeet, ikkunat ja julkisivut on korjattu.

– Ennen harva opiskelija halusi Haliskylään asumaan, mutta nyt tämä on suosituimpia kohteitamme, kertoo TYSsin kiinteistöjohtaja Ismo Aaltonen.

– Lähdimme rohkeasti parantamaan asuntojen hiilijalanjälkeä. Taloteknisesti uusimme remontissa muun muassa ilmanvaihtoa, vesi- ja viemärilinjoja sekä sähkö- ja atk-kaapelointeja. Taloihin tehtiin myös lämmöntalteenottojärjestelmä. Jo näillä muutoksilla kiinteistöt täyttävät nykyiset vaatimukset, Aaltonen kertoo.

Innovatiivinen kokeilu

Yksi suurimmista innovaatioista on kohteen lämmitysjärjestelmän uusiminen hybridijärjestelmäksi. Päälämmönlähteenä toimii maalämpö, jota täydentää kaukolämpö. Kaukolämpö toimii myös varajärjestelmänä, mikäli maalämpöjärjestelmässä ilmenee ongelmia. Lisäksi kaukolämmöllä voidaan ajaa kulutushuippuja sekä mahdollistaa kulutuksen optimointia.

TYS hyödyntää kesäaikaan kaukolämpöverkkoon palautuvaa paluuvettä, jolla se lämmittää maalämpökaivoja. Haliskylässä on kolmekymmentä 300 metriä syvää maalämpökaivoa.

– Normaalistihan kuuma kaukolämpövesi lähtee voimalaitokselta kaukolämpöverkon välityksellä asiakkaalle, joka hyödyntää sitä lämmönvaihtimien kautta omaan verkostoon ja palauttaa sen jäähtyneenä takaisin voimalaitokselle. Asiakas käyttää näin kaukolämpöä lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden valmistukseen. TYSsin tapauksessa on aivan uutta, että he käyttävät vettä myös maalämpökaivojen lämmittämiseen, kertoo Turku Energian lämpöpalvelupäällikkö Jari Kairama.

– Laitteisto on asennettu, mutta tositoimiin pääsemme vasta tulevana kesänä. Silloin lämmitämme kaivoja ensimmäisen kerran, toteaa Aaltonen, joka on kehitetystä järjestelmästä enemmän kuin innoissaan.

Myös Turku Energia hyötyy kokeilusta.

– Kun saamme kaukolämmön paluuveden lämpötilan tällä tavalla alemmaksi, voimalaitoksen hyötysuhde paranee. Tällöin saamme voimalaitoksessa tuotettua enemmän sähköä ja lämpöä. Mikäli kokeiluhanke täyttää odotukset, voimme markkinoida tällaista ratkaisua muillekin, Jari toteaa.

Ekologinen lippulaiva

TYS haluaa eturintamassa kokeilla, kuinka pitkälle ekologisen rakentamisen voi viedä. Uusimman asuntokohteen, Aitiopaikan, rakentaminen käynnistyy ensi syksynä. Rakennus nousee pyöreää Ikituuri-taloa vastapäätä Ylioppilaskylään.

– Sinne haluamme paljon erilaisia vihreitä juttuja. Arkkitehdin piirustuksissa on esimerkiksi viherkatto, joka jäähdyttäisi rakennusta tehokkaasti ja tasoittaisi hulevesien valumista, Aaltonen kertoo.

Aitiopaikkaan harkitaan samanlaista kaivojen lämmityssysteemiä kuin Haliskylässä.

– Harkitsemme myös aurinkopaneelien ja -keräimien asennusta.

Turku Energian kanssa TYS on neuvotellut myös kaikkien ulko- ja pihavalaisimien vaihtamisesta led-valoihin, joka toisi valtavat säästöt.

– Haaveissani olisi, että voisimme yhteistyössä Turku Energian kanssa perustaa Ylioppilaskylään myös energiantuotantolaitoksen. Myös sähkökäyttöiset yhteiskäyttöautot kiinnostavat TYSsin kiinteistöjohtajaa. Autot olisivat kaikkien asukkaiden varattavissa ja käytettävissä.

– Meillä on Ylioppilaskylässä kolme tuhatta opiskelijaa, jotka tarvitsevat silloin tällöin autoa. Yhteiskäytössä olevat sähköautot sopisivat tarkoitukseen erinomaisesti, Aaltonen visioi.

Lotrailijat ja nuukailijat

TYS haluaa myös kouluttaa nuoria asukkaitaan säästämään sähkössä ja vedessä. Monille asunto on ensimmäinen oma koti ja käsitys siitä, miten paljon esimerkiksi vettä kuluu ja mitä se maksaa, on hakusessa.

– Meillä ei ole ollut kohteissa huoneistokohtaisia ja etäluettavia sähkö- ja vesimittareita, mutta nyt mietimme Turku Energian kanssa niiden asentamista kaikkiin kohteisiimme. Peruskorjattavaan Haliskylään mittarit on jo asennettu ja heti onkin ilmennyt isoja eroja asukkaiden välillä.

– Kun joku pariskunta kuluttaa keskimääräiset 120 litraa vettä vuorokaudessa, saattaa joku toinen tuhlata vettä kymmenkertaisen määrän. Myös sähkönkulutuksessa erot ovat radikaaleja. Olisi kustannustehokasta asentaa kaikkiin asuntoihin etäluettavat mittarit. Näin nuoret oppisivat kuluttamaan säästäväisemmin sekä sähköä että vettä, suunnittelee Aaltonen, joka haluaa kasvattaa tulevista sukupolvista entistä vastuullisempia kuluttajia.