22.05.2017 | Teksti Matleena Merta | Kuvat Mikael Soininen

Vanhan ajan valomainoksia

Turkulaisen Lasinpuhaltamo M. Hirvosen käsissä syntyvät nykyisin jo harvinaiset neonvalomainokset. Yritys vastaa kaikkien turkulaisten tuntemien Turku Energian piippua koristavien Fibonaccin numeroiden huollosta.

Neonvaloa loistavat Fibonaccin numerot valmistettiin alun perin Ruotsissa. Turku Energian savupiippuun ne kiinnitettiin vuonna 1994. Kun punaisena hehkuvat numerot alkoivat hiipua, paikalle kutsuttiin turkulainen perheyritys M. Hirvonen, joka huolsi valonumerot uuteen loistoon.

– Meidän lisäksemme Suomessa on vain yksi toinen yritys, joka osaa tehdä neonvaloja. Olemme valmistaneet esimerkiksi Kotkan merikeskus Vellamon julkisivun neonvalot, kertoo Lasinpuhaltamo M. Hirvosta luotsaava Petteri Hirvonen.

Neonvalot tehdään käsin taivuttamalla, joten niiden valmistaminen on huomattavasti työläämpää kuin tehdasvalmisteisten, yleensä ulkomailta tuotavien led-valojen.

Tällä hetkellä vain prosentti tai kaksi ulkona hehkuvista valomainoksista on neonvaloja. Loput ovat ledejä.

– Neonvalojen suosio on kuitenkin alkanut kasvaa retromainosten tultua muotiin. Myös teatterilavastuksissa suositaan neonvaloja, koska niiden hehkuva valo on elävämpää kuin ledin, Hirvonen toteaa.

Kolmen polven puhaltajat

Neonvalojen valmistusta ei opeteta missään, vaan tekniikka opitaan työtä tehdessä.

– Isäni oli osakkaana helsinkiläisessä valomainosfirmassa jo 50 vuotta sitten. 1980-luvulla syntyi Turun sivuliike, johon isäni siirtyi myöhemmin ainoaksi omistajaksi samalla, kun hän myi osuutensa Helsingin liikliikkeestä. Nykyisin hän on jo eläkkeellä, mutta minä ja poikani työskentelemme liikkeessä.

Led-mainosten suuren kysynnän vuoksi suurin osa M. Hirvosenkin toiminnasta on Led-mainosten tekemistä. Asiakkaita heillä on ympäri Suomen.

– Neonvalomainokset ovat siitä hyviä, että ne kestävät erittäin kauan, jopa vuosikymmeniä. Fibonaccin numeroissa on oikeasti kaksi putkea vierekkäin, vaikka näyttääkin, että niitä olisi vain yksi. Jos toinen putki sammuu, toinen jatkaa palamista, eivätkä numerot muutu mitenkään.

Hirvosen mukaan Fibonaccin numeroissakin käytetty punainen on yksi parhaista valomainosten väreistä, sillä se näkyy kauas eikä himmene pakkasellakaan.

– Siniset värivalot, joihin käytetään argon- kaasua, saattavat joskus himmentyä pakkasella. Neonputkimainokset valmistetaan suorasta putkesta, jota taivutellaan halutun muotoiseksi liekin avulla. Putken sisään lisätään kaasua tai kaasuseosta sekä fluorisoivia pulvereita, jotka määrittävät sen, minkä väristä valoa putki hohkaa.

Neonputken valo syntyy kaasun ja sähköjännitteen avulla. Jännite irrottaa kaasun atomeista elektrodeja, joiden palatessa paikoilleen syntyy valoa.

– Valmistamme neon- ja led-valomainosten lisäksi muun muassa käsintehtyjä lasitarvikkeita sekä kaivertaen tehtäviä mainoksia. Olemme ainoa yritys Suomessa, jonka valikoima on näin monipuolinen, Hirvonen myhäilee. ●

Lasipuhaltamo M. Hirvonen

❯ Perustaja Matti Hirvonen lapsineen.
❯ Aloitti Turussa vuonna 1982.
❯ Työllistää viisi ihmistä.
❯ Valmistaa harvinaisia neonvalomainoksia sekä led-mainoksia ja kaiverruksia.