Paraisten saariston syksyinen maisema, iholla tuntuva tuuli ja rantametsän tuoksu ovat jakamisen arvoisia elämyksiä, toteaa Tomi Virtanen.
28.11.2016 | Teksti Johanna Pelto-Timperi | Kuvat Timo Jakonen

Jaettu elämys

Kun jostain asiasta tykkää oikein kovin, sen haluaa jakaa toisten kanssa. Tomi Virtanen päätti perustaa jakamistalouteen perustuvan elämysten markkinapaikan tämän ajatuksen perustalle.

Tomin ura oli vahvassa nousukiidossa, kun hän alkoi miettiä, mitä oikeasti haluaa tehdä. Se ei ollut silloinen päivätyö, vaan jotain ihan muuta. Syntyi start up -yritys Doerz Co Oy eli verkkoon perustettu markkinapaikka, joka tarjoaa ruokaan ja juomaan, luontoon, liikkumiseen ja kaupunkikulttuuriin sekä ihan vain elämään liittyviä elämyksiä. Verkkopalvelu aloitti viime keväänä. Nyt Doerz on Tomin työ.

– Kyse on jakamisesta ja yhteisöllisyydestä. Markkinapaikka on alusta, jossa ihan tavalliset saman henkiset ihmiset voivat tarjota palvelujaan, jotka liittyvät omaan harrastukseen. Tämä ei liity ammattiin, vaan intohimoon ja sen jakamiseen, Tomi kertoo.

Hän tarjoaa itse vespa-ajeluja Turussa.

Tavallisille ihmisille

Yksityiset ihmiset voivat siis ilmoittautua verkkopalveluun elämyksen tarjoajaksi ja asiasta kiinnostuneet voivat hankkia niitä. Toimintaa ei ole vain Turussa, vaan palvelussa on jo nyt mukana Helsinki ja Tampere sekä ulkomailta Gdansk, Kööpenhamina ja Pärnu. Tomin suunnitelmissa on saada elämyksiä mukaan myös esimerkiksi Berliinistä ja New Yorkista.

Tomi kertoo, että häneltä kysytään usein ensimmäiseksi, onko toiminta laillista ja pitääkö maksaa veroja. On laillista, ja toiminnasta saatu voitto on verotettavaa ansiotuloa. Palvelun tarjoajan pitää luoda PayPal-tili, jonka kautta maksuliikenne kulkee. Ostajan tulee taas rekisteröityä palveluun, valita houkutteleva elämys ja maksaa se joko luottokortilla tai PayPal-tilin avulla. Palaute palvelujen toimivuudesta näkyy sivuilla, kun ostajat kommentoivat kokemuksiaan.

Huippuelämyksiä saaristossa

Tomi ja elämyksiä Paraisilla tarjoava Pia Vuori ovat yksimielisiä siitä, että palvelussa ei ole kyse extreme-kokemuksista. Niitä palveluja on jo ihan tarpeeksi. Pia on ollut mukana Airbnb-toiminnassa ja arveli Doerzin sopivan hyvin yhteen sen kanssa. Hän tuotteisti elämyksen saaristoretkeilyksi.

– Majoituspalvelussa olen huomannut, että ihan vain kotoisa oleminen viehättää ihmisiä. Tänne tullaan väsyneenä, mutta punaisen puutalon rauhallisuus antaa mahdollisuuden levätä ja vain olla, Pia pohtii.

Viime kesän kokemusten perusteella hän toteaa, ettei tekemisen tarvitse olla ylitsevuotavaa. Kun luontoretken jälkeen pääsee saunaan ja voi grillata makkaraa pihalla, on elämys jo huipussaan. Kun illat pimenivät Paraisilla, sai Pia idean vetää retkiä myös syksyllä. Nyt palvelusta löytyy Archipelago by night -retki.

Pia ja Tomi ovat vakuuttuneita, että Doerzin kaltainen jakamistalouteen perustuva toiminta on tulevaisuutta. Heidän mielestään näin on myös kätevää kokeilla yrittäjyyttä.

– Tämä on vielä pienimuotoista, mutta uskon toiminnan lähivuosina kasvavan. Doerz ei ole muiden palvelujen kopiointia, vaan nyt teemme kokonaan uutta, Tomi toteaa innostuneesti.

– Minusta tässä on parasta ihmisten kohtaaminen, yhteisöllisyys ja oman henkisen pääoman kartuttaminen, Pia tiivistää. ●