04.12.2015 | Teksti Minna Niemelä | Kuvat Turku Energia

5 tapaa tehostaa yrityksen ympäristövastuullisuutta

2016 Turku Energian ympäristö- ja laatupäällikkö Minna Niemelä kokosi viisi vinkkiä, joiden avulla voit kehittää yrityksesi ympäristövastuullisuutta. Minna kannustaa yrityksiä viestimään pienistä hyvistä teoista, mutta myös kertomaan asioista, joissa ei ole niin hyvin onnistuttu.

 1. Tiedosta yrityksen ympäristönäkökohdat
  Tunnetko yrityksen kaikki ympäristönäkökohdat? Mitkä niistä ovat ne merkittävimmät näkökohdat, joilla on suurimmat vaikutukset ympäristöön? Miten voisi asioita parantaa? Määritä työlle hyvät ja selkeät vuositavoitteet, toimenpiteet sekä mittarit. Muista myös seurata niiden toteutumista. 

 2. Tunne omien tilojesi energiankäyttö, selvitä nykytila
  Energiavastuuhenkilön selkeä nimeäminen ja vastuutus auttavat käytännön työn toteutuksessa. Esimerkiksi Turku Energian asiakkaana näet EnergiaOnlinesta kaikkien käyttöpaikkojesi kulutustiedot ja myös kustannukset. Summaraportoinnin avulla voit niputtaa kaikkien sähkönkäyttöpaikkojen kulutukset yhteen Excel-tiedostoon.

  Toimistorakennusten energiakatselmuksissa havaitut yleisimmät energiansäästötoimet liittyvät ilmanvaihdon käyntiaikoihin, lämmityksen säätötapoihin tai sisä- ja ulkovalaistuksiin. Tutustu myös lämmöntalteenoton ja sisälämpötilojen alentamisen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

  Teollisuuden energiakatselmuksissa yleisimmät energiansäästötoimet liittyvät sisä- ja ulkovalaistuksiin, ilmanvaihdon käyntiaikoihin ja lämmöntalteenoton mahdollisuuksiin. Käy läpi seuraavat asiat: kulutusjakautumat, hankinnat, varustetasot sekä laitteiden ja järjestelmien ohjaus- ja säätöratkaisut. Seuraa kulutusta myös energiatehokkuutta lisäävien toimenpiteiden jälkeen.

  Harkitse myös tarkemman energiakatselmuksen teettämistä. Apua on saatavissa esimerkiksi energiakatselmuksia tekeviltä yrityksiltä, joiden yhteystietoja on kerätty Motivan sivuille. Tiesitkö, että yritykset voivat saada energiakatselmuksien teettämiseen rahallista tukea valtiolta? Jos päädyt katselmuksen teettämiseen, ota siitä täysi hyöty irti ja käytä tuloksia oppimiseen ja oman toiminnan kehittämiseen. 

 3. Tue uusiutuvaa energiaa
  Selvitä ostamasi energian alkuperä ja osallistu oman alueesi ilmastotalkoisiin. Turku Energialla tarjoaa hiilidioksidivapaita, ympäristöystävällisiä tuotteita. Turku Energia on asettanut aidot tavoitteet uusiutuvan energian lisäämiseksi, niin sähkön kuin lämmönkin osalta. Lue lisää tästä.

 4. Hallitse toimintaan liittyviä ympäristöriskejä
  Käy läpi yrityksen eri toimintoja normaali- ja poikkeustilanteissa. Ovatko kaikki riskit hallinnassa ja vakuutukset kunnossa? Seuraa myös aktiivisesti alaan liittyvää lainsäädäntöä ja ennakoi ajoissa tulevia muutostarpeita.

 5. Tiedota säännöllisesti ja avoimesti
  Tiedota säännöllisesti omalle henkilöstölle, asiakkaille ja sidosryhmille ajankohtaisista vastuullisuuteen liittyvistä asioista. Viesti pienistä hyvistä teoista, mutta kerro myös asioista, joissa ei ole niin hyvin onnistuttu. Viestintä voi olla laajaa vuosittaista vastuullisuusraportointia tai useammin tapahtuvaa tiedottamista eri viestintäkanavissa ja tilaisuuksissa. Vastaa nopeasti myös yrityksen saamiin palautteisiin tai reklamaatioihin.