13.09.2016 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Mikael Soininen

Vaikuttava Vuorenpeikon temppeli loppusuoralla

Taiteilija Mauri Kosonen maalaa parhaillaan Metsäaron pumppaamon suulle kaukolämmön uutta ympäristötaideteosta ”Vuorenpeikon temppeli”. Työ on massiivinen, yksinomaan peikon sormetkin ovat kolme metriä pitkiä. Työ valmistuu näillä näkymin syyskuun lopussa.

Metsäaron pumppaamon suuaukolla jököttää nosturi ja sen nokassa heiluu taiteilija Mauri Kosonen ja maalaa kaukolämmön uutta ympäristötaideteosta ”Vuorenpeikon temppeli”. Näkymä on jo nyt, vaikka taideteos ei ole vielä valmis, hämmentävän hieno. Jättiläismäinen peikkohahmo lepää egyptiläistyylisen temppelin katolla. Työ on teospari Kososen viime kesänä Luolavuoren kaukolämpötunnelin sisäänkäynnille maalaamalle ”Vuorenneidolle”.

– Vaikka tiesin, että edessä oli iso työ, en itsekään tajunnut, kuinka työläästä maalauksesta oli tällä kertaa kyse. Alun perin Vuorenpeikon temppelin piti valmistua elokuun loppuun mennessä, mutta näillä näkymin työ valmistuu syyskuun lopussa, naurahtaa taiteilija.

Työn pinta-ala on noin 400 neliötä. Takaseinän yläosa on 30 metriä pitkä.

– Esimerkiksi mittasuhteista käy varmasti se, että Vuorenpeikon sormet ovat kolme metriä pitkiä, Mauri kertoo.

Hän aloitti varsinaisen maalausurakan heinäkuun alussa ja säät suosivat taiteilijaa koko heinäkuun, aurinko paistoi ja työ eteni.

– Yllätyksenä tuli se, kuinka paljon ruiskubetonipintaa tuossa kaukolämpötunnelin suulla itse asiassa oli. Maalaaminen on siksi ollut äärimmäisen hidasta. Kun pensselin kastaa maaliin ja sen jälkeen huokoiseen ruiskubetonipintaan, niin maali katoaa siveltimestä yllättävän nopeasti.

Maalausurakkaan onkin kulunut satoja litroja maalia. Työskentelyä ovat haitanneet myös havunneulaset ja lehdet, jotka ovat sataneet märän maalipinnan päälle. Nyt taideteoksen ympäriltä on harvennettu puustoa, joka helpottaa tätäkin ongelmaa. Taideteoskin näkyy nyt paremmin tielle.

Jos siis haluaa bongata taitelijan työssään, se on nyt mahdollista. Taideteos sijaitsee Turku–Naantalin-tien varrella Pernon ja Metsäaron liittymän kohdalla.

Isot työt ovat parhaita

Vaikka urakka on ollut aikamoinen, ei Mauri valita.

– Tykkään tehdä isoja juttuja! Iso koko tuo aina oman vaikuttavuuselementin lisää. Halusin, että tämä työ näyttäisi kaukaa siltä, että metsässä on oikeasti hiekkakivinen temppeli keskellä ei mitään. Taideteosta kannattaakin ihailla kaukaa, sillä vastaa kaukaa katsomalla mittasuhteet asettuvat oikeiksi. Läheltä esimerkiksi pää näyttää vääristyneeltä.

– Tervetuloa vaan katsomaan maalaustyötä tai valmista taideteosta kuun lopulla. Moni täällä on jo käynytkin ja ihmetellyt. Kovasti ovat ihmiset kehuneet ja kiitelleet.

Kun työ valmistuu Mauri suuntaa kohti uusia haasteita. Hänellä on helmikuussa Helsingissä S-Galleriassa veistostaidekilpailun voitosta saatu palkintonäyttely ja syksyllä ulos on tulossa myös useampi äänilevy.

– Taidetta ja musiikkia – sitähän minä jatkossakin aion tehdä, Mauri naurahtaa ja tarttuu siveltimeen.