30.09.2015 | Kuvat Turku Energia

Turun led-valot tuovat 340 000 euron säästöt vuodessa

Turku Energia jatkaa Turussa ja Salossa ulkovalaistuksen uusintaprojekteja, joissa elohopeahöyry tekniikalla toteutettuja valaisimia vaihdetaan energiaa säästäviin led-valaisimiin. Tähän mennessä on jo vaihdettu noin 12 000 valaisinta. Led-valoilla saavutetaan perinteisiin ulkovalaisimiin nähden jopa 80 % energiansäästö.

Turussa jo joka neljännessä katuvalaisin on led-tekniikalla toteutettu. Esimerkiksi neljä Turun harjoitusjäähallien kenttää on valaistu ledeillä, kuten myös kuntoradat ja monen koulun ympäristöt, urakointipalvelut-yksikön johtaja Tomi Toivonen kertoo.

Led-valaisimilla saavutetaan merkittävät säästöt energiankulutuksessa ja sitä kautta myös kaupungin sähkölaskussa.

- Turun kaupunki on jo nyt säästänyt energiaa 340 000 euron edestä viime vuoteen verrattuna. Mikä parasta kaupunkilaisilta saatu palaute on ollut lähes yksinomaan positiivista. Ainoastaan valojen suuntauksiin on välillä toivottu muutoksia, ja näihin toiveisiin pyrimme myös toki aina vastaamaan, Tomi sanoo.

Lähes itsensä maksava hanke

Katuvalaistusuudistus toteutetaan Turussa ja Salossa ESCO-hankkeena, jossa merkittävä osa hankkeen kustannuksista katetaan toteutuvilla energiansäästöillä. Turku Energia vastaa katuvalaisimien uusimisen lisäksi myös niiden kunnossapidosta kymmenen vuoden ajan. Valaisimet Saloon ja Turkuun toimittaa salolainen yritys Easy LED Oy.

Urakkaa on vielä jäljellä, sillä Turussa katuvalaisimia on 30 000 ja Salossa 11 000, joista puolet on tarkoitus vaihtaa ledeihin.

- Itse valaisimen vaihto käy varsin nopeasti. Aikaa kuitenkin vie suunnittelutyö ja projektinhallinta. Käymme esimerkiksi aina läpi, minkä tyyppinen valaisin mihinkin kohteeseen sopivin, Tomi kertoo.

Turku on Suomen kaupungeista pisimmällä led-valaistuksen hyödyntämisessä.