30.09.2015 | Kuvat Turku Energia

Turku Energia jatkaa maakaapelointia

Turku Energia luopuu pikku hiljaa pylväiden varaan rakennetuista johtoverkoista. Nyt jakeluverkon kaapelointiaste on noin 66 prosenttia ja tänä vuonna maakaapeloidaan jälleen noin 70 kilometriä, kertoo rakennuttamispäällikkö Jani Rantanen Turku Energiasta.

Ilmajohtojen kuntokartoituksia tehdään vuosittain.

– Jos havaitsemme, että pylväät ovat pitkältä matkalta vanhoja ja huonokuntoisia, päädymme usein maakaapelointiin. Vanhimmat pylväät ovat 1950-luvulta. Yksittäiset huonokuntoiset pylväät toki korjaamme.

Kaapelointi vapauttaa maa-alaa muuhun käyttöön, mahdollistaa sähköverkon kapasiteetin lisäämisen, siistii alueen yleistä ilmettä ja lisää sähköverkon toimitusvarmuutta esimerkiksi myrskyjen aikaan.

Käynnissä monia työmaita

Samaan aikaan sähköverkkojen kanssa maahan vedetään myös sähkö-, tele- ja ulkovalaistusjohdot.

– Yhteistyö tärkeimpien sidosryhmiemme, Turku Energian ulkovalojen ja teleoperaattoreiden kanssa, on sujunut hyvin.

Tänä vuonna toteutettavia kohteita on muun muassa Tilhenkadulla Laukkavuoressa, Rautsuonkadulla ja Tora-alhontiellä Ilpoisissa, Kyrönkadulla ja Luolavuorentiellä Vähä-Heikkilässä sekä Piispankadulla, Henrikinkadulla ja Agricolankadulla Tuomiokirkon takana. Lisäksi vauhdissa ovat edelleen kaapelointityöt Merikulmantien ympäristössä ja Nummella sekä Vienolassa.

Ensi vuoden suurin kaapelointityömaa on Impivaarassa Markulantien ja Tampereentien välisellä omakotitaloalueella. Kaapelointityöt edellyttävät aina myös jonkun verran poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä.

Sähköverkon uusinnoilla on välillinen vaikutus sähkön jakelun hintoihin. Energiavirasto määrittää hinnat ja uudemmat verkot ovat arvokkaampia. Turku Energia investoi pylväslinjojen kaapelointiin vuosittain useita satojatuhansia euroja.