Isä Jyrki ja poika Tim Muranen tutustuivat Energiasäästöviikon Energianäyttelyyn opastetulla kierroksella.
16.10.2015 | Teksti Toni Perez

Tekniikka kiinnosti isää ja poikaa Energianäyttelyssä

Turku Energia avasi Energiasäästöviikon kunniaksi ovet Turbiinihalliinsa, jonne oli koottu mielenkiintoinen energianäyttely. Jyrki ja Tim Muranen lähtivät mukaan opastetulle lämmöntuotantoa käsittelevälle kierrokselle, sillä tekniikka kiinnosti isä-poikaa-päivää viettävää paria.

Turku Energian Turbiinihallissa riitti kävijöitä Energiasäästöviikon lauantaina. Halliin oli koottu energianäyttely, jossa pääsi tutustumaan energiatuotantoon historiaan Turussa ja myös, miten energiaa nykyään tuotetaan. Päivän kohokohtia olivat opastetut kierrokset, joiden aikana nähtiin muun muassa kaukolämmön tuotantoon käytettävät lämpökattilat ja kaukolämmön valvomo.

- Meille tuli yllätyksenä, että täällä keskustassakin tuotetaan edelleen lämpöä. Myös lämpökattiloiden suuri koko teki vaikutuksen, kertovat kierrokselle osallistuneet isä Jyrki ja poika Tim Muranen.

Linnankadulla lämpöä tuotetaan enää vain tarvittaessa, sillä suurin osa lämmöstä saadaan Naantalin voimalaitoksesta ja pian myös Luolavuoreen valmistuvasta pellettilaitoksesta. Öljyllä toimivat kattilat imaisevat polttoainetta 4 000 litraa tunnissa, kun esimerkiksi uusi öljylämmitteinen omakotitalo vie noin 2 000 litraa vuodessa.

Kierroksella monia kävijöitä ilahdutti tieto siitä, että Turussa lämpöä otetaan talteen myös jätevesistä.

Jyrki ja Tim päättivät kokeilla näyttelyn jälkeen itsekin energiantuotantoa. Näyttelyssä oli esillä pyörä, jota polkemalla sai syttymään perinteisen hehku- tai energiansäästölampun.

- Aika paljon enemmän sai laittaa vauhtia polkimiin, jotta sai hehkulampun syttymään. Tässä näki nopeasti itse, kuinka paljon tehokkaampi energiansäästölamppu on, herrat totesivat.

Näyttelyn päätteeksi tarjolla oli pullakahvit. Tim ja Jyrkin päivä jatkui koripallo-ottelulla.

Energiansäästöviikolla Turku Energia järjesti myös sähköautoista kiinnostuneille oman tapahtumansa Hämeenkatu 8:n latauspisteellä. Paikalle saapui asiasta kiinnostuneita ihmisiä, jotka tutustuivat sähköautoiluun ja sähköauton lataukseen. Monet kävijöistä harkitsevat vakavasti täyssähköauton tai ladattavan hybridiauton hankkimista.