18.04.2017

Suuri onnettomuus pysäytti Turun

Katsaus Turku Energian historiaan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Ensimmäisen maailmansodan alettua paikalliset viranomaiset ottivat Turun sähköyhtiön sotatakavarikkoon. Suomen itsenäistyttyä sähköyhtiö palautettiin alkuperäisille omistajilleen. Tästä heräsi ajatus lunastaa sähkölaitos ja raitiotiet kaupungille. Turun sähkölaitoksen historian pahin onnettomuus tapahtui 12.5.1920, kun klo 8.20 toinen sähkölaitoksen höyrykattiloista räjähti.

Kattilan osia lensi aina Linnankadulle saakka, ja turbiinihallinkin katto romahti. Sen seurauksena katon rajassa ollut siirrettävä nosturi putosi. Onnettomuudessa kuoli yhteensä kahdeksan työntekijää ja useita loukkaantui.

Inhimillisen murheen lisäksi turkulaiset jäivät ilman sähköä ja raitiovaunut seisahtuivat. Tuhoutuneessa voimalaitoksessa aloitettiin korjaustyöt välittömästi. Raivaustöiden jälkeen töitä jatkettiin kahdessa vuorossa ja mukaan kutsuttiin myös joutilaat raitiovaunujen kuljettajat. Jo kahden kuukauden kuluttua räjähdyksestä ensimmäinen laitteisto saatiin tuottamaan sähköä ja samalla raitiovaunut liikkeelle.