15.02.2016 | Kuvat Turku Energia

Pellettivoimala vähentää öljyn käyttöä

Turku Energian öljyä korvaava pellettilaitos aloitti toimintansa vuoden vaihteessa. Luolavuoren laitos on maamme suurin pelletin pölypolttotekniikkaa hyödyntävä lämpökeskus.

Pellettikäyttöinen lämpökeskus lisää lämmöntuotannossa uusiutuvan energian osuutta 2,5 prosenttiyksikköä. Se vähentää muun muassa öljyn käyttöä vuodessa 5 000 tonnia eli sata täysperävaunullista rekkaa.

– Käytämme nyt öljyä puolta vähemmän kuin ennen. Hiilidioksidipäästöt vähenevät arvioilta 15 000 tonnia vuodessa, laskee Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä.

Pellettilaitoksen rakentaminen oli yksi niistä toimenpiteistä, joilla Turku Energia voitti viime vuonna Energiateollisuus ry:n myöntämän Vuoden Ilmasto 2015 -tunnustuksen. Laitoksen avulla Turku Energia on entistä lähempänä tavoitetta, jonka mukaan vuonna 2020 puolet energiasta tuotetaan uusiutuvilla polttoaineilla. Viime vuonna Turku Energia tuotti kaukolämmöstä jo yli 30 prosenttia uusiutuvalla energialla.

– Laitos on ollut käytössä alkuvuonna lämmöntarpeen mukaan ja olemme hakeneet laitoksen lopullisia säätöjä, kertoo lämmönhankinta-asiantuntija Jari Lahtinen.

Pelletit valmistetaan kotimaisesta puusta

Samaa pelletin pölypolttotekniikkaa hyödynnetään vasta harvoissa laitoksissa Suomessa.Ruotsissa vastaavia laitoksia on jo useita.

– Uusi lämpökeskus on tarkoitettu vara- ja huippulaitokseksi, joka käynnistetään, kun muissa laitoksissa on häiriöitä tai huoltotöitä ja silloin, kun lämpötila laskee pakkasen puolelle. Laitos tuottaa energiaa arviolta 20–50 GWh:ta vuodessa riippuen talven lämpötiloista. Tarvitsemme kaukolämmöntuotannossa varalaitoksia noin 100 gigawattitunnin verran vuodessa, Ilkka laskee.

Uuden lämpökeskuksen teho on 40 megawattia

– Nopea käynnistys ja helppo säädettävyys ovat pellettipolton etuja. Koska laitos toimii vara- ja huippulaitoksena, on oleellista, että saamme sen nopeasti käyttökuntoon. Pellettilaitos käynnistyy puolessa tunnissa, kun esimerkiksi Orikedon hakelämpökeskuksen käyttöönotto kestää puoli vuorokautta, Jari kertoo. Laitoksen käyttämät pelletit valmistetaan pääosin kotimaisesta puusta, puun jalostuksessa syntyvistä sahanpuruista ja kutterilastuista. Pelletit palavat tehokkaammin kuin esimerkiksi hake, koska pelletti on huomattavasti haketta kuivempaa polttoainetta.

– Pelletit ovat hinnaltaan öljyä edullisempia, mutta hieman haketta kalliimpia, Jari kertoo.