22.05.2017 | Teksti Johanna Pelto-Timperi | Kuvat Timo Jakonen

Paavo Nurmi innostaa

Paavo Nurmi Festivaalissa toteutuu sanonta: ”Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua”. Suurtapahtuman tunnelma houkutteli myös Minna Seppälän mukaan ensin vapaaehtoiseksi ja nyt työntekijäksi.

Huhtikuinen maanantaiaamu alkaa Sirkkalan koulussa vauhdikkaasti, kun osa neljäs-, viides- ja kuudesluokkalaisista on kerääntynyt voimistelusaliin kuuntelemaan Paavo Nurmen tarinaa. Suuri urheilija on koululaisille tuttu. Koulukiertuetta vetävät Minna Seppälä ja Pietu Sepponen saavat kertoa keskittyneelle yleisölle Nurmen elämästä ja kisamenetyksestä.

Koulukiertue järjestettiin nyt neljännen kerran. Tavoitteena on kertoa alakoululaisille Paavo Nurmen elämästä ja innostaa heitä liikkumaan. Markkinoinnista ja tapahtumista vastaava Veera Sahlberg kertoo, että kiertue on vieraillut Turun alueella noin 150 alakoulussa, ja kevään aikana sitä seurasi yli 20 000 lasta.

Myös PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen korostaa, ettei tapahtuma ole vain kansainvälinen urheilukilpailu, vaan mukana on lapsille, nuorille ja kuntourheilijoille suunnattua ohjelmaa.

Talkoolaisten voimin

Tänä vuonna Paavo Nurmi Games on erityisen juhlava, koska Paavo Nurmen syntymästä on kulunut 120 vuotta ja Suomi täyttää 100 vuotta. Myös Paavo Nurmi Gamesin perustamisesta on kulunut 60 vuotta.

– Aloitimme tapahtuman suunnittelun vuoden vaihteessa. H-hetkellä on mukana nelisensataa työntekijää. Toiminnan ytimessä ovat vapaaehtoiset, koska meitä palkkaa saavia on vain muutamia. Tapahtumaa ei voisi järjestää ilman talkoolaisia, Jari tiivistää.

Vapaaehtoisten voimin miehitetään tapahtumapalvelut. Heitä tarvitaan muun muassa kyltityksessä ja ohjauksessa, lipunmyynnissä ja asiakaspalvelussa. Kentällä lajikoulutetut vapaaehtoiset vastaavat kilpailutapahtuman ja lajien läpiviennistä. Tehtäviä on runsaasti hiekantasoittajista kierroslaskijoiden kautta korinkantajiin. Kielitaitoiset talkoolaiset taas pääsevät ohjaamaan esimerkiksi kansainvälisiä huippu-urheilijoita.

Talkoolaisten ohessa tapahtuman mahdollistajia ovat tukijat. Turku Energia on ollut alusta asti mukana Paavo Nurmi Festivaalin yhteistyökumppanina.

Talkoista hyvä mieli

Minna oli ensimmäisen kerran vapaaehtoisena vuonna 2014 Sporttipäivässä kaverinsa ehdotuksesta. Seuraavina kesinä hän on rakentanut ja purkanut festivaalialuetta, täyttänyt ja jakanut ilmapalloja, ollut pomppulinnavahtina ja tapahtumaohjaajana.

– Minulla on partiotausta, joten olen tottunut tekemään asioita yhteisen päämäärän eteen. Talkootyöstä saa itselle hyvän mielen. Isot tapahtumat kiinnostavat minua, ja haluan olla mukana. Jotakin voi aina tapahtua, ja tapahtuukin, Minna naurahtaa iloisesti.

Minna opiskelee Turun yliopistossa mediatutkimusta. Hän raivasi koulukiertueelle aikaa suorittamalla opintoja valmiiksi jo syksyllä. Se vaati selkärankaa, mutta kannatti, koska kiertueella on ollut hienoa olla mukana. Minna odottaa innoissaan myös kesäkuun tapahtumaa.

– Paavo Nurmi on mielenkiintoinen henkilö. Yhdeksän olympiakultaa ja kolme hopeaa on huikea saavutus. ●