26.11.2018

Onko sinulla puhdas energiaomatunto?

Turku Energian nettisivuilta löytyy testi, jonka avulla voi selvittää miten hyvin omassa arjessaan säästää energiaa ja tekee ympäristöystävällisiä valintoja. Teimme testin neljän ohikulkijan kanssa ja juttelimme testin pohjalta siitä, miten pienillä teoilla voi vaikuttaa.

Eeva-Liisa Syrjälä 80 %

Olen tyytyväinen tulokseen, sillä olemme perheen kanssa tosi päämäärätietoisesti vähentäneet energiankulutustamme. Asumme 70-luvun kerrostalossa 90-neliöisessä asunnossa. Kaikesta säästetään mistä voidaan. Asunnon lämpötila on säädetty 20 asteeseen, suihkussa en valuta vettä koko aikaa, kaikki lamput on vaihdettu led-valaisimiin ja jääkaappi sekä pakastin on säädetty suositeltuun lämpötilaan. Kun itse maksaa vesi- ja sähkölaskun, ei halua tuhlata. Meillä on kulutus niin minimissä, että kerran kolmessa kuukaudessa saamme sähkölaskun, joka on alle 30 euroa. Tytär vei muuttaessaan mukanaan myös minun autoni, joten nyt en kulje edes autolla – mies tosin joutuu päivittäin ajamaan töihin.

Jukka Raappana 61 %

Vähän harmittaa tämä tulos. Olen kiinnostunut energiankulutuksesta jaympäristöasioista, mutta enemmänkin voisin asian eteen tehdä. Asun kerrostaloasunnossa ja pääsen hyvin liikkumaan paikasta toiseen kävellen tai pyörällä. Sähköä kulutan melko vähän, sillä minulla ei ole tiski- tai pyykinpesukonetta ja kotonani on vain yksi lamppu, jolla pärjään hyvin. Olen jälkikäteen katsellut, mistä energiamuodoista sähkösopimukseni koostuu ja jossain vaiheessa voisin harkita ympäristön kannalta parempaa vaihtoehtoa.

Liisa Kallio 83 %

Olen tyytyväinen testin tulokseen, sillä olen tietoisesti pyrkinyt tekemään parempia ratkaisuja energian kulutuksen vähentämiseksi. Asun kaksiossa, ja pidän valot päällä vain huoneessa, jossa oleskelen. Kiinnitän paljon huomiota valoihin, ja en esimerkiksi sytytä porraskäytävässä kulkiessani valoja. Pidän viileästä huonelämpötilasta, vaikka en pysty paljoa vaikuttamaan vanhan talon sähköpattereiden säätämiseen. Sähkö on hankittu taloyhtiön kautta. Jos saisin itse valita, ottaisin uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, ja olisin valmis maksamaan siitä. Itse en omista autoa, kuljen pääsääntöisesti jalan, pyörällä tai julkisilla. Ainoa syntini testissä oli se, että valutan vettä suihkun aikana. Tiesin jo etukäteen, että siinä olisi parannettavaa.

Tahane Abd Illah 69 %

Onhan tuo aika hyvä tulos. Olen kovasti huolissani maapallon tilanteesta. Päättäjät eivät ymmärrä, miten vakavia ongelmia meillä on ilmastonmuutoksen takia. Suomessa asiat ovat aika hyvin. Asun itse 36-neliöisessä asunnossa kerrostalossa. En voi vaikuttaa kaikkiin asioihin, mutta yritän. En valuta vettä suihkussa koko aikaa ja sammutan valot ja laitteet lähtiessäni asunnostani. Pesen pyykit taloyhtiön pesutuvassa ja pesulämpötila määräytyy vaatteiden pesuohjeiden mukaan. Kuljen tosi paljon pyörällä ja kävellen ja joskus käytän julkisia, mutta omaa autoa en omista.

Oletko jo itse testannut, kuinka puhdas energiaomatunto sinulla on? Tee testi osoitteessa www.energiaomatunto.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: