29.08.2016 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Turku Energia

Myllyahteen asema sai uuden luotettavamman kojeiston

Turku Energia Sähköverkot Oy on uusinut Myllyahteen sähköaseman ilmaeristeisen 110 kV-kojeiston kaasueristeiseksi GIS-kojeistoksi. Kojeiston uusiminen kaasueristeiseksi lisää sähkönjakelun toimitusvarmuutta ja parantaa henkilöstön työturvallisuutta. Uusi kojeisto otettiin käyttöön toukokuussa.

– Vuonna 1978 asennettu vanha kojeisto oli tullut tiensä päähän. ABB:n toimittama kaasueristeinen kojeisto edustaa nyt parasta mahdollista uutta tekniikkaa. Myllyahde on Turun suurin sähköasema ja se vastaa keskustan alueen sähkönjakelusta, kertoo rakennuttamispäällikkö Jukka Suopajärvi. 

Henkilöturvallisuus parani uuden kojeiston myötä merkittävästi: jännitteiset osat on nyt koteloitu kojeiston sisälle. Käyttömukavuus parani ohjausten helpottuessa. Myös huoltotarve on pienempi.

Uuden kojeiston arvioitu käyttöikä on 50 vuotta. Sitä on tarvittaessa myös mahdollisuus laajentaa. Vanhoja asemia uusitaan sitä mukaa, kun niiden tekniikka vanhenee. Myllyahteen sähköaseman lisäksi kaasueristeiset 110 kV-kojeistot ovat Koroisten, Ilpoisten, Raunistulan, Pakkarin ja Itäharjun sähköasemilla. ●