04.10.2017 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Turku Energia

Mitä sähköä kannattaa ostaa?

Turku Energian sähkönmyyjä ei tule yritykseen töpselin vaan laajan asiantuntemuksen kanssa. Sähkö ei ole salatiedettä, mutta summamutikassa sitä ei kannata ostaa. Kari Nordström tietää, millaista sähköä yrityksen kannattaa ostaa.

– Sähkön myymisestä ja ostamisesta voi tehdä harvinaisen hankalaa ja monimutkaista, mutta asiantuntemuksen turvin pystyn suosittelemaan juuri kyseiselle asiakkaalle parasta vaihtoehtoa, hän sanoo.

Kun Kari valmistautuu asiakastapaamisiin, hän perehtyy yrityksen liiketoimintaan huolella.

– Yritän selvittää lähinnä sen, mihin sähköä yrityksessä kuluu. Monesti asiakkaat eivät ole juurikaan pohtineet sitä, miten sähkönsä ostavat. He hämmästyvät, kun avaan heille mahdollisuuksien palettia.

Sähköä voi ostaa esimerkiksi kiinteällä hinnalla, tunti tunnilta sähköpörssin mukaan tai osissa kiinnitettynä. Kaikille ei sovi sama tapa, vaan järkevin vaihtoehto riippuu siitä, mitä yritys tekee ja mihin sen sähkö kuluu. Kuluuko sähkö esimerkiksi lämmitykseen vai tehdäänkö sen avulla tuotannon koneilla töitä arkisin klo 8-6? Kaikki tämä vaikuttaa siihen, mikä vaihtoehto on kannattavin.

– Kerron kansankielellä vaihtoehdoista. Keskustelun lopuksi suosittelen maksimissaan paria tapaa.

Vastaavia keskusteluja Turku Energia käy myös vanhojen asiakkaiden kanssa. Jos sopimus on solmittu monta vuotta sitten, on tilanne voinut muuttua monin tavoin.

– Voi olla, että asiakas ostaa sähköä tavalla, joka ei ole enää hänelle edullinen. Tilanne kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin, Kari vinkkaa.

Kaupallisen koulutuksen saanut mies on ollut Turku Energialla myyntihommissa vajaat pari vuotta.

– Minulla on onneksi erinomaisen hyvät kollegat, joilta olen oppinut valtavasti sähköstä. Tämä työ sopii kauppatieteilijälle, sillä kyseessä ei ole oikeastaan sähkön myyminen vaan sähkön hinnoittelumallien myyminen. Sähkömarkkina on monimutkainen ja vaihtelee koko ajan. Sen seuraaminen on jatkuva haaste, Kari toteaa.

– Asiakas haluaisi toki aina ostaa halpaa sähköä, mutta on mahdotonta ennustaa, milloin on halvin ostohetki. Sähkön hinta on pysytellyt historiallisen matalalla tasolla viimeiset vuodet, mutta tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa.

Ennustamista kyllä yritetään. Turku Energialla on omat salkunhoitajat ja lisäksi myyjät tapaavat joka toinen viikko ulkopuolisen analyytikon, jonka kanssa käydään läpi, miltä tulevaisuus näyttää.

– Niin monet asiat vaikuttavat sähkön hintaan: ydinvoimaloiden huollot, Norjan ja Ruotsin sateet ja siirtoyhteyksien korjaukset. Suomi ei määrittele hintoja, vaan hinnan muodostuminen sähköpörssissä on moniosainen palapeli, johon vaikuttavat useat asiat maailmalla.

Kari kertoo aina asiakkailleen myös uusiutuvilla energialähteillä tuotetusta energiasta.

– Yhä useampi yritys on valmis ostamaan vihreää sähköä, vaikka se maksaakin hiukan enemmän. Vihreä sähkö on monille imagokysymys.