10.08.2017

Markkinakatsaus: Johdannaishinnoissa nousuvirettä

Toukokuun puolivälistä alkanut hintojen lievä nousuvire jatkui heinäkuulle Keski-Euroopan helteiden avittamana. Ydinvoima- ja rajasiirtoyhteyshuollot ovat pitäneet kesän aluehintaerototeuman alkuvuoden tasoja korkeammalla.

• Toukokuusta aina heinäkuun puoliväliin asti pohjoismaisten tukkumarkkinoiden hintakehitys oli lievän nousuvireistä. Nousupaineita tuli Saksan, hiilen sekä päästöoikeuden hintojen noususta. Keski-Euroopan hintoja tuki pääosin varsin helteinen sää, joka yhdessä normaalia niukempien vesivarastojen sekä ydinvoimahuoltojen kanssa lisäsi fossiilisten polttoaineiden kysyntää. Tämä näkyi hiililauhteen rajakustannusten kautta myös pohjoismaisissa johdannaishinnoissa. Kesäkuussa uutisoitiin myös takkuisesti toimineen Tanskan ja Saksan välisen siirtoyhteyden kapasiteetin asteittaisesta kasvattamisesta lähivuosien kuluessa, mikä kytkee pohjoismaisia ja Saksan hintanäkymiä yhä tiiviimmin yhteen. Hiilen hinta oli kesällä nousussa Aasian kysynnän vetämänä.

• Pohjolassa kesän sää on ollut ajankohdan normaalia viileämpää, ja myös varsin sateista. Pohjoismainen vesitilanne eli hydrobalanssi onkin viime viikkojen sateiden myötä parantunut kesäkuun alun tasoista yli 10 TWh:illa, mikä sinällään on systeemihintojen nousua hillitsevä tekijä.

• Alkuvuoden keskimääräinen aluehintaero (elokuun ensimmäiselle viikolle asti) oli noin 3,4 €/MWh ja Suomen (Helsingin) aluehinta noin 32,2 €/MWh. Olkiluoto 2 –reaktorin venyneen huollon sekä Etelä-Ruotsin ja Liettuan välisen Nordbalt-rajasiirtolinkin ongelmien johdosta kesän aluehintaerototeuma on ollut alkuvuoden tasoja korkeampi (kesäkuussa ero oli 6,03 €/MWh ja heinäkuussa 7,80 €/MWh).

• Kirjoitushetkellä sähköenergian tukkuhinnat Suomen hinta-alueelle ilman myyjän marginaalia ovat lähikvartaalille (Q4-17) 34,7 €/MWh ja lähimmille vuosituotteille 31,4 €/MWh (2018), 26,7 €/MWh (2019) ja 26,8 €/MWh (2020).

Arvio sähkön lähiajan hintadraivereista

Spot-hinta (SYS) →
Sääennusteet ↘
Hiilen hinta (EUR/t) →
Päästöoikeuden hinta ↗

Arvio termiinien lähiajan hintakehityksestä

Lähipään SYS-tuotteet →
SYS-vuosituotteet ↗?
Lähipään SYHEL-tuotteet →
SYHEL-vuosituotteet →