06.11.2017

Kuinka paljon jouluvalot kuluttavat sähköä?

Koristevalojen sähkönkulutuksessa voi olla suuria eroja: uusien LED-valosarjojen käyttö maksaa sadan päivän ajalta muutaman euron, kun taas perinteiset lamppusarjat saattavat rokottaa lompakkoa monella kymmenellä eurolla

Perinteisten valosarjojen teho alkaa usein 21 watista, mutta saattaa olla jopa 100 wattia. LED-valosarjoissa teho on useimmiten 0,5-6 wattia.

Ajastimen käyttö ei aina tuo säästöä pienitehoisen LED-valosarjan käyttöön. Noin 6–8 valon sarjassa ajastin vie enemmän sähköä kuin itse valot. Jos jouluvalosarjan teho on kuitenkin yli 6 wattia, kannattaa valo kytkeä ajastimeen.

Ajastimen käytöstä on lähinnä hyötyä silloin, kun käytetään vanhoja koristevaloja. Yleisesti ottaen perinteisten koristevalojen käyttö on huomattavasti kalliimpaa kuin uusien LED-sarjojen. Ajastinta käyttämällä voi kuitenkin säästää jopa parikymmentä euroa. LED-valosarjojen käyttäjille ajastimesta ei ole juuri hyötyä, sillä säästö jää alle pariin euroon.

Ajastimen käyttö sekä valojen sammuttaminen valoisaan aikaan tai yöksi pidentävät valosarjan lamppujen käyttöikää. Säästäväinen vaihtaa perinteiset valosarjat uusiksi energiatehokkaiksi LED-valoiksi.