03.10.2017 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Turku Energia

Kastu saa uudet maakaapelit

Kastun omakotitaloalueella käynnistyi kesän alussa kaapelointityömaa. Turku Energia Sähköverkot Oy korvaa vuoden loppuun mennessä alueen vanhat ilmajohdot uusilla maakaapeleilla.

– Kaapeloinnin myötä sähkön laatu ja toimitusvarmuus paranevat. Myös ympäristö kaunistuu, kun sähköverkko menee piiloon maan alle, toteaa Turku Energia Sähköverkot Oy:n rakennuttamispäällikkö Jani Rantanen.

Kyseessä on yhteisprojekti, joten sähköverkon lisäksi maan alle vedetään kaupungin ulkovaloverkko ja Telian kuituverkko.

– Asennamme Kastuun 13 kilometriä uutta sähkökaapelia ja 14 uutta jakokaappia, kertoo Rantanen.

Kastun aluesaneeraus on edennyt normaalia hitaammin, sillä kaapeleita on jouduttu kaivamaan laattakäytävän alle.

– Jouduimme ensin purkamaan pois laatat ja kaapeloinnin jälkeen teemme uudestaan laatoituksen. Laattakäytävän pituus on alueella yli kaksi kilometriä, kertoo Rantanen.

Kaivinkoneiden ja kuorma-autojen olo vaikuttaa liikenteeseen alueella.

– Kaivamme tien reunalla, mutta joudumme menemään osalle tonteista, kun vedämme uuden kaapelin talon seinälle asti ja teemme seinäasennukset. Jos talo on jo kaapeloitu, seinäasennuksia ei tarvitse tehdä. Informoimme tästä asukkaita.

Turku Energia Sähköverkot Oy:n kaapelointiaste on tällä hetkellä 70 prosenttia. Kaapeloimattomat kohteet sijaitsevat enimmäkseen Turun pohjoisissa osissa ja saaristossa, eikä näitä kohteita tulla todennäköisesti koskaan kaapeloimaan. Asemakaava-alueella kaapelointi edistyy joka vuosi uusien aluesaneeraushankkeiden myötä.

– Nyt purettavat pylväät on rakennettu 1960-luvulla. Ilmajohtoja rakennettiin vielä 1980- ja 90-luvuilla, joten edessä on vielä paljon kaapeloitavaa, toteaa Jani Rantanen.