13.09.2017 | Teksti Päivi Rae | Kuvat Dreamstime

Joko tarkistit patterit ja termostaatit?

Ennen talvipakkasten tuloa kannattaa tarkistaa lämpöpattereiden toimivuus sekä sähkö- että keskuslämmitystaloissa.

Keskuslämmitystalossa kuuma vesi tuo lämmön pattereihin. Mikäli patteri lorisee tai ei lämpene, se voi olla ilmauksen tarpeessa. Patteritermostaattikin on voinut jumittua kesän aikana, varsinkin jos termostaatti on väännetty keväällä kiinni. Patterin voi ilmata itse kääntämällä ilmausruuvia varovasti vastapäivään. Ilmaruuvi suljetaan huolellisesti, kun ilman tulo loppuu ja veden tulo alkaa. Mikäli asut kerros- tai rivitalossa, kutsu huoltomies hoitamaan patterin ilmaukset, sillä jos et saakaan ilmausruuvia kunnolla kiinni, lopputuloksena voi olla vesivahinko.

Maalämpöä käyttävissä taloissa kannattaa tarkistaa huonekohtaisten termostaattien asetukset maalämpövalmistajan ohjeiden mukaisesti. Tarkista laitevalmistajan ohjeista myös keruupiirin paine. Painetta saat nostettua täyttöventtiiliä avaamalla.

Sähköpatterin ja termostaatin toimivuuden pystyt tarkistamaan itse. Jos saat termostaatin asetusta muuttamalla patterin päälle sekä sammumaan ja patteri vielä lämpeneekin, kaikki on kunnossa. Vikatapauksessa ota yhteyttä urakointioikeudet omaavaan sähköasentajaan. Löydät sellaisen helpoimmin löydäsähkömies.fi -palvelusta.