Michaela Salminen ei ole kokenut yrittäjyyttä vaikeaksi, vaikka töitä joutuukin tekemään paljon. – Nuoria yrittäjiä kannattaa tukea, sillä heillä on usein omaperäisiä ideoita, Michaela vinkkaa.
24.02.2016 | Teksti Matleena Merta | Kuvat Mikael Soininen

Taiteilijasta leipuriksi

Ympäripyöreitä päiviä tekevä leipomoyrittäjä Michaela Salminen elää leivällä, asuu kommuunissa ja harrastaa vapaa-ajallaan maalausta.

Uittamontiellä sijaitseva Taikinajuuri on ilahduttanut turkulaisia leivonnaisten ystäviä syyskuusta 2014 lähtien. Tuoreen yrityksen takana on intohimoisesti leipään suhtautuva 26-vuotias Michaela Salminen.

– Kun opiskelin leipuriksi, aioin ensin mennä jonkun muun palvelukseen ja perustaa oman leipomon vasta sitten. Kävin harjoittelussa Ruotsissa, jossa opin, miten taikinajuureen leivotaan. Työharjoitteluiden myötä huomasin, että tällaiselle yritykselle oli kysyntää, Michaela kertoo.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut vaikeaa Michaelalle.

– Olen sellainen, että opin kaiken, minkä haluan. Olen luonnostaan itsevarma, ja tiedän mitä haluan ja mitä osaan. Tärkeintä yrittäjälle on mielestäni oman alan vahva osaaminen, hän pohtii.

Koti kommuunissa

Michaelan mielestä kiire on yrittäjyyden ainoa negatiivinen puoli, eikä sekään itse asiassa juuri häiritse häntä.

– Rakastan työtäni, eikä minua haittaa, vaikka aherran päivittäin 8–14 tuntia. Hyvien tuotteiden tekeminen on minulle tärkeämpää kuin raha – en oikeastaan edes tarvitse rahaa, sillä elän lähinnä leivällä, intohimoinen yrittäjä nauraa. Yrityksen pyörittämiseltä jäävän ajan Michaela kertoo käyttävänsä lähinnä laiskotteluun.

– Työskentelin taiteilijana ennen kuin lähdin opiskelemaan leipuriksi. Jos aikaa ja energiaa jää, tykkään myös maalata, hän kertoo. Michaela asuu kerrostalokaksiossa poikaystävänsä ja kaverinsa kanssa. Erikoinen asumisjärjestely syntyi, kun kaveri etsi asuntoa elokuussa 2015.

– Olimme poikaystäväni kanssa jo aiemmin haaveilleet kommuuniasumisesta, enkä ehdi töiden vuoksi olla paljon kotonakaan, joten tämä järjestely sopi meille oikein hyvin, Michaela tuumaa.

Lämminhenkistä tunnelmaa

Taikinajuuressa leivotaan vain sellaisia tuotteita, joita Michaela itse söisi.

 – Kaikki tuotteemme ovat hiivattomia, sillä en pysty itse ollenkaan syömään hiivaa. Käytämme myös luomuraaka-aineita niin paljon kuin mahdollista. Michaela suosii luomuruokaa myös kotona, sillä hän haluaa välttää kasviksissa käytettäviä torjunta-aineita.

– Haluan tukea luomuviljelijöitä, sillä harva ajattelee, että viljelijätkin voivat sairastua, kun he joutuvat ruiskuttamaan torjunta-aineita pelloille. Olen myös kasvissyöjä, sillä en pidä siitä, miten tuotantoeläimiä kohdellaan, hän sanoo.

Michaelan arvojen näkyminen Taikinajuuren tuotteissa ja hänen intohimonsa työtä kohtaan ovat tehneet leipomosta menestyvän yrityksen. Aluksi Taikinajuuressa työskentelivät Michaelan lisäksi vain hänen äitinsä ja tämän mies, sekä yksi palkattu työntekijä. Nyt yrityksellä on jo kolme palkattua työntekijää. Hyvien tuotteiden lisäksi myös työntekijät luovat leipomon lämminhenkisen tunnelman.

– Minulle on tärkeää, että tunnen kaikki työntekijäni. Rekrytoin kaksi leipuriani suoraan samasta koulusta, sillä tiesin mihin he pystyvät. Myyjäksi palkkasin uskollisen asiakkaamme, joka kävi monta kertaa kysymässä olisiko tänne mahdollista päästä töihin. Lopulta suostuin sitten palkkaamaan hänet, Michaela nauraa.

Edullista tuntisähköä

Taikinajuuri on alusta asti ollut Turku Energian asiakas. Sähkösopimuksen uusimisen yhteydessä Michaela vaihtoi sopimuksensa tuntiveloitteiseksi. Tuntipohjainen sopimus sopii hyvin leimopoyrittäjälle, sillä sähkö on halvinta yöllä, jolloin myös suurin osa tuotteista leivotaan.

– Leipomotyössä suurin sähkönkuluttaja on uuni, eikä siitä oikein voi karsia. Yritämme kyllä säästää energiaa esimerkiksi sammuttamalla valot ja laitteet aina kun se mahdollista, Michaela selvittää.

Hän tunnustaa, ettei juuri vapaa-ajallaan mieti sähkönkulutusta. Kommuuniasujan vuokrakaksiossa sähkö kuuluu vuokraan. Vaikkei Michaela aktiivisesti pohdi tekojensa ympäristöystävällisyyttä, monet ekologiset valinnat tulevat häneltä luonnostaan.

– Emme kaipaa hirveästi laitteita, esimerkiksi televisiota meillä ei ole ollenkaan. Muutin omilleni jo 16-vuotiaana, ja siitä asti olen pärjännyt ilman telkkaria, hän sanoo. Kommuunissa on vain yksi pöytätietokone, jota kaikki asukkaat käyttävät. Valoja ei pidetä turhaan päällä, ja usein asunto valaistaan kynttilöillä. Pyykinpesukone on, mutta tiskaaminen hoidetaan käsin.

– Meillä ei ole tiskivuoroja, vaan se tiskaa, jota alkaa ensimmäisenä tiskivuori ärsyttämään. Yleensä se olen minä, Michaela tunnustaa.

Haaveena myymälä keskustasta

Tulevaisuudessa Michaela haaveilee perustavansa Taikinajuurelle myymälän keskustaan.

– Ensin pitäisi kuitenkin löytää hyvät tilat, sillä haluan myymälän olevan viihtyisä. Asia voisi olla ajankohtainen parin vuoden päästä, hän pohtii. Jälleenmyyntiin Taikinajuuren tuotteita ei tule, sillä Michaela haluaa itse myydä omat leipomuksensa.

– Ennen kaikelle oli oma kauppa: lihakauppa, juustokauppa ja niin edelleen. Nykyisin kaikki haetaan vain suurista supermarketeista. Arvostan enemmän sitä vanhanaikaista meininkiä, hän huokaa. ●

Louna Tunti

❯ Sopimus, jossa maksat sähköstä tuntikohtaisen hinnan. Sähkö hinnoitellaan tunneittain Nord Pool Spot -sähköpörssin Helsingin hinta- alueen spot-hinnoin. Sähkön pörssihinnan lisäksi maksat vain pienen välityspalkkion ja perusmaksun.

❯ Nord Pool Spotin sivuilta pääset tarkistamaan sähkön hinnan tunneittain. Voit myös ladata Tunti-hinta nimisen sovelluksen maksutta mobiililaitteisiin. Sieltä näet seuraavan päivän hinnat.

❯ Sopii kuluttajille tai yrityksille, jotka pystyvät ajoittamaan suurimman osan sähkönkulutuksestaan edullisimmille tunneille. Sähkö on edullisinta yöllä ja varhain aamulla.

❯ Kuluttajilla on mahdollisuus liittää Louna Tunti -sopimukseen kuukausimaksullinen hintakatto, joka suojaa pörssihinnan korkealta nousulta.

❯ Sopimuksen voi solmia:
• osoitteessa energiaoneline.fi
• soittamalla numeroon 0800 02500, jossa vastataan arkisin klo 8–16 (torstaisin klo 9–16).
• poikkeamalla Turku Energian palvelupisteessä (Linnankatu 65, avoinna arkisin klo 8–16, torstaisin klo 9–16). ●