04.10.2016

Mitä teen, jos osun kaivutyössä kaapeliin?

Rakennustyömailla pitää sähkön kanssa olla erityisen varovainen. Lue, miten kolmessa eri vaaratilanteessa kannattaa toimia.

Mitä teen, jos osun kaivutyössä kaapeliin?

Älä koske kaapeliin uudelleen. Siirrä kaivinkoneen kauha pois kaivannosta, tai lapiomiehenä nouse ylös kaivannosta ja varmista ettei sähköiskuvaaran vuoksi kukaan muukaan mene kaapelin lähelle. Ilmoita aina pienikin kolhaisu Turku Energian vikanumeroon 0800 02001. On tärkeää, että pienetkin pintanaarmut paikataan, ja kaapeli suojataan syöpymiltä.

Miten toimin, jos näen maassa lojuvan sähköjohdon?

Älä mene johdon lähelle, ja varoita muitakin paikalla olevia johdon vaarasta. Turvallinen etäisyys maassa olevaan johtoon on 20 metriä. Ilmoita johdosta ja sen sijainnista välittömästi Turku Energian vikanumeroon 0800 02001.

Jos valot vilkkuvat ja himmenevät muita laitteita käytettäessä tavanomaista enemmän, miten toimin?

Älä kytke enää laitteita tai valoja päälle, ja soita Turku Energian vikanumeroon 0800 02001. On mahdollista, että kyseessä on johdinkatkeama, jossa jännitteet poikkeavat merkittävästi normaalitilanteesta ja laitteita voi rikkoutua (ns. 0-vika). Tilanteessa saattaa olla myös sähköiskuvaara, joten älä koske esimerkiksi sähkökeskuksen metalliosiin.

Jos tilanteissa on jo tapahtunut henkilövahinkoja, soita aina ensin 112:een.

Katso myös www.hengenvaara.fi

Kysymyksiin vastasi Turku Energia Sähköverkot Oy:n käyttöpäällikkö Harri Salminen.