Reko-torilla oli myymässä hunajaa ja juureksia Satu Nurmi Nurmen puutarhalta.
27.11.2017 | Teksti Matleena Merta | Kuvat Mikael Soininen

Turkulaista lähiruokaa Reko-torilta

Turussa pyörii Suomen toiseksi suosituin Rekolähiruokarengas, jonka kautta kuluttajat voivat ostaa ruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä.

Jo yli 12 000 turkulaista kuuluu Reko Turku -ryhmään Facebookissa. Ympäri Suomen levinneissä Reko-ryhmissä kuluttajat voivat tilata ruokaa suoraan tuottajilta Facebookin avulla.

– Reko tulee ruotsin kielen sanoista ”rejäl konsumtion” eli ”reilua kuluttamista”. Toimintamallin keksi pietarsaarelainen Thomas Snellmann vuonna 2013, kertoo Reko Turku -ryhmän toinen ylläpitäjä Mari Rintala.

Käytännössä tilaaminen toimii niin, että kuluttajat ilmoittavat tilauksensa suljetun ryhmän Facebook-seinällä. Ryhmään pääsee mukaan lähettämällä pyynnön Facebookissa. Mari korostaa, ettei ryhmään kuuluminen kuitenkaan velvoita tilaamaan mitään.

– Järjestämme tavaroiden jaot joka toinen keskiviikko Länsikeskuksessa, eli kaikki tuotteita tilanneet voivat tulla noutamaan omansa sieltä. Samalla ostajat pääsevät keskustelemaan tuottajien kanssa kasvotusten. Tuottajat vastaavat ruuan laadusta omalla nimellään ja kasvoillaan.

Reko-piirien säännöt poikkeavat hiukan kaupungeittain. Tärkeintä kuitenkin on, että jokainen myy omia tuotteitaan, sillä jälleenmyynti on sääntöjen vastaista.

– Joissain kaupungeissa suositaan esimerkiksi eettisesti tuotettua ruokaa tai luomua. Meillä Turun Rekossa kaikenlaiset tuottajat pääsevät mukaan, sillä eettisyys tai ekologisuus eivät ole läheskään kaikille se tärkein ostamisen kriteeri.

Reko-toreilla myydään pääasiassa ruokaa, mutta jotkut tuottajat voivat tarjota kuluttajille myös sivutuotteita.

– Esimerkiksi hunajatuottajat saattavat myydä mehiläisvahakynttilöitä. Suurin kysyntä sivutuotteille on erityistapahtumissa, kuten joulu- tai pääsiäistoreilla.

Köykänmäen Leivän leipuri Kalle Nieminen ja Maaritin luomumyllyn mylläri Maarit Lahtonen tulivat marraskuun lopussa Reko-torille myymään leipiä ja jauhoja. Kalle leipoo leipiä Maaritin jauhoista, joten oli luontevaa tulla paikalle yhdessä.

Ei myyntihävikkiä

Mari tutustui Reko-toimintamalliin kaksi vuotta sitten Porissa, jossa Reko-tori toimii yhä aktiivisesti.

saada Turkuunkin. Kun ketään muuta ei löytynyt järjestäjäksi, pistin itse ryhmän pystyyn. Sana levisi hyvin, ja ryhmässä on jo yli 200 tuottajaa Turusta ja lähialueelta.

Marin vanhemmilla on lammastila, ja hän käy itsekin välillä Reko-torilla myymässä karitsanlihaa

Reko-torit ovat mahtava myyntiväylä tuottajille myös siinä mielessä, että kun tilaukset tehdään Facebookissa etukäteen, tavaraa ei mene hukkaan.

Mari ja sivun toinen ylläpitäjä pyrkivät pitämään Turun Rekon pyörittämiseen liittyvän byrokratian mahdollisimman vähäisenä. Lähinnä he hyväksyvät ryhmään uusia jäseniä ja tuottajia.

– Tämän periaatteen vuoksi emme myöskään pyri kehittämään toimintaa tai poistumaan Facebookista. Jos jollain ei ole Facebook-tiliä, jakotilaisuuteen voi tulla paikan päälle ja tehdä tilauksen seuraavaa kertaa varten. Toki tällainen henkilö voi myös pyytää Facebookissa olevaa tuttavaa tekemään tilauksen hänen puolestaan.

Marin mukaan syksy on vilkasta aikaa Reko-ringissä.

– Satokauden vihannekset ovat parhaimmillaan ja kauppa käy ihan jouluun saakka, jolloin järjestämme myös erillisen jouluteemaisen torin, hän vinkkaa. 

Rekolähiruokarenkaat

❯ Suomessa on 166 toimivaa Reko-lähiruokarengasta.

❯ Turkulaisten ja lähialueen tuottajien ruokaa pääsee ostamaan liittymällä Reko Turku -Facebook-ryhmään. Ryhmään voi liittyä kuka tahansa lähiruuasta kiinnostunut.

❯ Turun lisäksi lähialueilla, kuten Raisiolla ja Naantalilla, on omat Reko-ryhmänsä.