Kuvassa voittajatiimi: Tuomas Thorström (vas.), Miikka Korventausta, Artem Anchugov ja Pyry Kantanen.
07.12.2016 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Pirkko Soininen

Opiskelijat innovoivat, miten säästää energiaa

Suosittuun innovaatiokilpailu TurkuLab Challengeen osallistui noin 300 turkulaista yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa yhteensä 92 idealla kevään ja syksyn aikana. Opiskelijat ideoivat uusia avauksia asumiseen, yhteisöllisyyteen, talouteen, energiankulutukseen ja digitaalisiin palveluihin.

Voittajajoukkue sai 7 000 euron palkinnon ja pääsylipuun Slushiin esittelemään omaa ideaansa. Kilpailu liittyi Turun Ylioppilaskyläsäätiön 50 -vuotisjuhlavuoteen.

Energiahaasteen, jossa Turku Energia oli mukana tuomaroimassa, voitti joukkue Quantified Living.

– Haluamme tehdä energiansäästöstä helppoa ja motivoivaa. 97 prosenttia pitää tärkeänä sitä, että säästää energiankulutuksesta, mutta vain pieni osa säästää oikeasti, kertoo joukkueen jäsen Pyry Kantanen.

– Meidän sovelluksemme avulla voi konkreettisesti nähdä, miten elämäntapa vaikuttaa energiankulutukseen.

Asuntoihin asennettavat sensorit mittaavat energian kulutusta ja keräävät tietoa. Ne muuttavat kerätyn datan merkitykselliseksi tiedoksi, josta asukas voi hyötyä.

Sovellus valmentaa aktiivisesti, kertoo, miten voi asettaa omat tavoitteet, sitoutua ja saavuttaa ne. Energiaa säästämällä voi luonnon lisäksi säästää myös omaa rahaa.

– Lihansyöjälle ei kannata tuputtaa vegesafkaa. Tässä on vähän sama. Haluamme tsempata ihmisiä positiivisessa hengessä.

Asukas voi vaikka määritellä, ettei halua kuluttaa kuukaudessa enempää kuin kymmenen euroa valaistukseen. Systeemi auttaa saavuttamaan tavoitteen ja antaa hälytyksen, kun raja-arvo alkaa lähestyä.

Energiahaasteen voittajajoukkue on suunnitellut pilotoivansa ratkaisua Turun ylioppilaskyläsäätiön Haliskylän asuntokohteessa.

– Tässä työssä oli hyvin mietitty sitä, miten haastetta päästään testaamaan käytännössä. Pilotin kautta on mahdollista saada oikeita tuloksia, totesi Antto Kulla palkitessaan joukkueen. Turku Energia luovutti palkintona joukkueelle 2000 euron lahjakortin paikalliseen polkupyöräkauppaan.

Tiimissä olivat mukana Pyry Kantasen lisäksi Miikka Korventausta, Tuomas Thorström ja Artem Anchugov.