16.05.2016 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Mikael Soininen

Kaukolämpökoirat haistavat vuodot

Turku Energia on palkannut tiimiinsä kaksi kaukolämpökoiraa. Koirat ovat nyt niin sanotussa oppisopimuskoulutuksessa ja opettelevat haistamaan kaukolämpövuodot. Syksyllä ne pääsevät jo tositoimiin.

Espanjanvesikoira Muru juoksee pihamaalle valjaat yllä ja haistelee tarmokkaasti nurmikkoa ja kukkapenkkejä. Hetken kuluttua koira istahtaa topakasti nurmikolle. Se on löytänyt kohdan, johon on aikaisemmin lorautettu pullosta tilkkanen kaukolämpövettä.

Sekä Muru että hänen kaverinsa ranskanvesikoira eli barbet Sisu ovat Turku Energian uusia kaukolämpökoiria. Murun omistaja Sini Okko ja Sisun omistaja Hanna Rantala ovat koirien uudesta työstä innoissaan. Kummatkin koirat ovat Sinin oman Tulimaan Kennelin kasvatteja.

Sini ja Hanna hakivat hajukoirakoulutukseen Winnovaan. Koulutukseen otettiin kuusi koirakkoa.

– WinNovan hajuerottelukoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiranohjaajalle kahdeksanvaiheinen koulutusmenetelmä. Koira toimii ohjaajan harjoitusvälineenä käytännön harjoitusten mahdollistamiseksi. Koiralla pitää olla riittävä keskittymis- ja ehdollistamiskyky. Lisäksi sen pitää olla sosiaalinen, kertoo kouluttaja Keijo Kodis.

Miksi juuri kaukolämpö?

Kun Hanna ja Sini pääsivät hajukoirakoulutukseen, he alkoivat tosissaan miettiä, mille hajulle he haluaisivat koiransa altistaa. He halusivat löytää hajun, jonka kanssa voisi oikeasti tehdä koiran kanssa töitä. Winnovassa on koulutettu home-, lutikka-, hukkakaura-, hypo-, kaukolämpö- ja syöpäkoiria.

– Halusimme näistä ihan oikeita työkoiria, jotka auttavat yhteiskuntaa jollain tapaa.

– Eläimen hajuaisti on ylivertainen ihmisen hajuaistiin verrattuna. Koira on nopea, edullinen ja puolueeton hajutunnistuksessa. Ainoastaan mielikuvitus on rajana niissä tehtävissä, mihin eläimen hajuerottelukykyä voidaan hyödyntää ihmisen hyväksi, Keijo toteaa.

Vesikoira on hyvä työkoirarotu. Niitä on käytetty rodun kotimaassa Espanjassa perinteisesti vahteina, kalastajien, poliisin ja tullin apulaisina. Vesikoirat haluavat tehdä työtä isännälle ja miellyttää tätä.

– Ajattelimme ensin hometta tai lutikoita, mutta homeelle altistuminen ja sen vaikutus omaan terveyteen mietitytti. Lutikoita taas olisi pitänyt ensin tilata ulkomailta ja tämän jälkeen itse kasvattaa. Sitten kuulimme, että Suomessa on jo yksi kaukolämpökoira töissä ja innostuimme ajatuksesta. Soitin Turku Energiaan ja kysyin, olisivatko he innostuneita yhteistyöstä ja siellä he näyttivät heti vihreää valoa, Sini kertoo.

– Kaukolämpöveden vuotaminen maastoon aiheuttaa monenlaista harmia Turku Energialle. Se on ensinnäkin iso kustannustekijä ja toisaalta huonontaa kaukolämmön toimitusvarmuutta. Tietyn tyyppiset vuodot on erittäin vaikea löytää, vaikka veteen on lisätty vihreää väriainetta. Toivomme, että koirista olisi apua niiden nopeaan löytämiseen. Toki koirat ovat myös erittäin sympaattisia ja uskollisia työläisiä, toteaa Turku Energian Lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen.

Mitä koira haistaa?

Kaukolämpövesi värjätään aina vihreäksi, jotta se ei missään vaiheessa voisi huomaamatta sekoittua tavalliseen veteen.

– On todennäköistä, että koirat haistavat väriaineen, mutta tietenkään emme voi mennä takuuseen siitä, mikä hajuyhdistelmä herkistää ne. Ainakin on selvää, että ne haistavat paremmin lämpimän kaukolämpöveden kuin sellaisen, joka on ehtinyt jo jäähtyä, Hanna kertoo.

Koulutuksessa koirat harjoittelivat hajun tunnistamista laboratorio-olosuhteissa. Kaukolämpövesi oli ensin näkyvästi purkissa, sitten pyörivän hyrrän sisällä piilotettuna ja lopuksi maastossa. Harjoitusten vaikeustasoa nostettiin: kun koirat onnistuivat suorituksessaan kaksi kertaa peräkkäin 80 prosenttisesti oikein, ne pääsivät seuraavalle, vaikeammalle tasolle.

Lähijaksoja oli kerran kuukaudessa koko talven ajan ja kaikki väliajat koirat ovat treenanneet ohjaajiensa kanssa kotiympäristössä.

– Pyrimme treenaamaan päivittäin, sillä toisto on tässä työssä kaiken a ja o. Valmiilla työkoiralla on tuhansittain toistoja takana. Koiramme ilmoittavat hajusta istahtamalla paikoilleen, Sini kertoo.

Maastotreenit käynnissä

Kesän ajan Muru ja Sisu harjoittelevat työskentelyä maastossa. Ensin kaukolämpövettä piilotetaan omalle pihamaalle, sitten siirrytään maastoon ja kaupunkiolosuhteisiin harjoittelemaan. Turku Energia on antanut ohjaajille käyttöön maastokartat.

– Käymme läpi kaukolämpöputkiverkostoa varsinkin alueilla, jotka ovat vaikeakulkuisia. Maastossa koiran kanssa työskentely on tietysti haastavampaa kuin rauhallisella pihamaalla. Murulla ja Sisulla on vielä paljon opittavaa, mutta ne ovat innokkaita työntekijöitä, naiset kertovat.

– Koirien koulutus on vielä kesken ja todelliset näytöt vikapaikkojen löytämiseksi saadaan syksyn aikana. Yhteistyö on sujunut tähän mennessä erittäin hyvin. Hajukoirien kouluttaminen on vaativaa ja pitkäjännitteistä työtä, joka vaatii koirilta ja kouluttajilta paljon osaamista ja aikaa, Jari toteaa.