23.02.2017 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Mikael Soininen

Fanny on notkea ilopilleri

Fanny Samppa, 16, on Suomen paras aerobiccaaja omassa ikäluokassaan. Elämässä Fannyllä ovat jalat tiukasti maan pinnalla, mutta permannolla hän ponnistaa huimiin hyppyihin.

"Tämä neiti tuo valon huoneeseen pelkällä olemuksellaan”. näin Turun Urheiluliiton toiminnanjohtaja Riikka Visa perusteli, kun ehdotti Fanny Samppaa valopilkuksi.

Fanny istuu harittulaisen rivitalon ullakolla omassa huoneessaan ja hymyilee leveästi.

– Hauskaa, jos Riikka ajattelee noin. Omasta mielestänikin olen kyllä reilu muita ihmisiä kohtaan.

Fanny on ikäisekseen harvinaisen järkevän ja tasapainoisen oloinen.

Olen tosi hyvä aikatauluttamaan ja organisoimaan. Teen asiat yleensä heti alta pois, enkä jätä niitä roikkumaan.

Ilman järjestelmällisyyttä Fanny ei varmasti selviäisikään arjestaan, sillä lukion lisäksi Fanny treenaa aerobicia noin 20 tuntia viikossa.

– Koulu ja aerobic sopivat ihan hyvin yhteen, kunhan aikatauluttaa kaiken tarkasti. Teen yleensä läksyt heti koulun jälkeen ja lähden vasta sen jälkeen iltaharkkoihin.

Fannyn tähtäimessä on suorittaa lukio neljässä vuodessa.

– En halua stressata liikaa kummastakaan: koulusta tai urheilusta. Yhden vuoden kiirehtimisestä ei olisi mitään iloa, parempi että teen rauhassa ja ehdin panostaa kumpaankin riittävästi.

Isä löysi lajin

Fanny aloitti aerobicin 8-vuotiaana isänsä ehdotuksesta.

– Iskän tuttavan lapset harrastivat lajia ja hän ajatteli, että se voisi soveltua minulle. Lähdin kokeilemaan ja sille tielle jäin.

Fannyä viehättää lajin monipuolisuus ja vaativuus. Siinä edellytetään notkeutta, kestävyyttä, räjähtävää voimaa, näyttävyyttä, rytmitajua, vauhtia ja ilmaisua.

– En ole luonnostani ollenkaan notkea, vaan olen venytellyt itseni sellaiseksi, Fanny naurahtaa asettuessaan kansikuvaa varten varsin haastavaan asentoon. Kuvaustiimi naureskelee, että tuskin saamme toiste kansikuvaan yhtä moneen asentoon taipuvaa mallia.

Fannyn vahvuus on hänen itsensä mukaan voima.

– Kehitän lihaksia tosi helposti.

Vaikka 158-senttinen urheilija näyttää hentoiselta, voima räjähtää esiin, kun Fanny astuu parketille. Hypyt ovat korkeita ja Fanny tekee yhden käden punnerruksia tuosta noin vaan.

Suomen paras

Fanny on lajissaan ikäluokkansa Suomen paras. Vuonna 2015 hän osallistui EM-kisoihin Portugalissa ja oli junioreiden neljäs. Jo finaalipaikka Kansainvälisen Voimisteluliiton FIG:n aerobicissa oli suomalaisittain historiallinen, sillä kukaan muu juniori ei ollut aiemmin selviytynyt arvokilpailujen loppukilpailuun. Etelä-Koreassa pidetyissä MM-kisoissa Fanny oli viime syksynä 15.

– En yhtään tykkää siitä jännityksestä, mitä poden ennen suoritusta. Hermoilu häviää kuitenkin heti, kun astun parketille. Itse suorituksen aikana en enää jännitä yhtään, vaan haluan vain näyttää mihin pystyn.

Moni ei tiedä, että aerobicissa kilpaillaan kahdessa ihan eri suuntauksessa. Fanny edustaa lajin voimistelullisempaa linjaa.

– Tämä on tosi sporttinen laji ja lajiliittomme yrittää saada aerobicin mukaan myös olympialaisiin.

Kilpailusuoritus kestää minuutin ja kaksikymmentä sekuntia. Vaikka aika saattaa kuulostaa lyhyeltä, siihen tiivistyy niin paljon rankkoja liikkeitä, että suorituksen jälkeen Fannykin on puhki.

Fannylla on 4–5 kilpailua kaudessa. Tämän kauden päätavoite on EM-kisoissa, jotka järjestetään syksyllä Italiassa.

Yksilösuorituksen lisäksi Fanny on mukana myös kolmen ja viiden hengen joukkueissa. Turun Urheiluliitto on tällä hetkellä junioreissa Suomen vahvin seura. Joukkueet, joissa Fannykin on mukana, voittivat viime vuoden Suomen mestaruudet. Myös Turku Energia tekee yhteistyötä Turun Urheiluliiton kanssa Louna Urheilija -tuotteen muodossa.

– Joudun siis opettelemaan kisakautta varten aina kolme erillistä ohjelmaa.

Maailman parhaimmisto tulee Venäjältä, Romaniasta, Vietnamista, Japanista ja Kiinasta.

Fanny kilpailee vielä tämän vuoden junioreissa, mutta ensi vuonna, kun hän täyttää 18 vuotta, on edessä nousu senioreihin.

– Siinä vaiheessa sijoitukset varmasti tippuvat joksikin aikaa.

Kahdeksat harkat

Kerttulin urheilulukio mahdollistaa täysipainoisen treenaamisen. Kaksi kertaa viikossa Fannyllä on aamuharkat ja kuusi kertaa viikossa iltaharkat. Yksi päivä on vapaa.

– Meidän luokalla on tosi monen lajin harrastajia: jääkiekkoilijoita, yleisurheilijoita, golfareita, painonnostajia, voimistelijoita ja jopa yksi valjakkoajaja.

Fannyn lempiaineita ovat kielet, erityisesti englanti. Myös matematiikka sujuu vaikeuksitta.

– En vielä tiedä, mihin pyrin opiskelemaan lukion jälkeen, mutta varmaa on se, että jatko-opiskelupaikka on saatava.

Urheilijan ura on kuitenkin lyhyt ja sen jälkeenkin haluan tehdä jotain mielekästä.

Tällä hetkellä Fannystä tuntuu siltä, että terveydenhoito- tai hyvinvointiala olisi hänelle se oikea.

– Katsotaan nyt. Isosiskoni on sairaanhoitaja ja olen itse miettinyt lääkärin opintoja. Tässä on kuitenkin onneksi vielä kolme vuotta aikaa miettiä tulevaisuutta.

Jalat maassa

Syömisiään paljon urheilevan nuoren naisen ei sen kummemmin tarvitse miettiä.

– Yritän syödä terveellisesti, mutta määrät ovat isoja, koska kulutan niin paljon. Sukujuhlissa joku joskus ihmettelikin, että miten noin pieneen ihmiseen voi mahtua niin paljon ruokaa, Fanny naurahtaa.

Hän toteaa, ettei heidän perheensä ole mitenkään erityisen urheilullinen, vaikka isosisko pelasikin aikoinaan tosissaan jalkapalloa ja isoveli jääkiekkoa. Nyt isommat sisarukset ovat muuttaneet jo pois kotoa ja Fanny asuu kolmestaan äitinsä ja isänsä kanssa. 

Viikonloppuisin Fanny ehtii tavata myös ystäviään. Hänen kaveripiiriinsä kuuluu paljon entisiä luokkatovereita, jotka eivät harrasta aerobicia.

– On kiva jutella välillä jostain muustakin kuin aerobicista. Käymme yhdessä elokuvissa ja syömässä, mitä nyt nuoret tapaavat tehdä.

Kun Fannya pyytää kuvailemaan itseään, hän miettii pitkään ja sanoo sitten: – Ainakin olen ahkera. Pyrin myös olemaan reilu muita ihmisiä kohtaan.

Tulevaisuuden haaveissa Fannyllä on toki menestyminen omassa lajissaan, tavoitteet ovat sen suhteen korkealla. Mutta sen lisäksi hän haluaa hankkia itselleen mieluisen ammatin.

– Toivon myös, että voisin tulevaisuudessa matkustella paljon. Sillä tavalla, että ehdin nähdä kohteista muutakin kuin voimistelusalit. ●

Fanny Samppa

2000 syntyy Turussa 
2007 aloittaa alakoulun Ilpoisten koulussa
2008 aloittaa aerobicin harrastamisen
2013 aloittaa yläkoulun Vasaramäen koulun urheilulinjalla
2014 Suomen Mestaruus 12-14-vuotiaiden sarjassa
2015 pääsee ripille
2015 sijoittuu 4. aerobicin EM-kisoissa
2016 Suomen Mestaruus 15-17-vuotiaiden sarjassa
2016 sijoittuu 15. aerobicin MM-kisoissa

Fannysta sanottua: 

Iida Rantanen, valmentaja

Fanny on aina ollut todella tunnollinen sekä kiva kaveri kaikille. Hän ottaa muut huomioon ja rohkeasti uusissakin tilanteissa tuo aina itseään esille iloisesti. Hän on lajissa todella monen urheilijan esikuva ja toimii aina tilanteessa kuin tilanteessa esimerkillisesti.

Eveliina Samppa, sisko 

Fanny on todella itsekriittinen ja nöyrä, eikä halua tuoda omia saavutuksiaan esille, eikä pidä itseään parempana kuin muut. Noin nuoreksi ihmiseksi hänellä on aina ollut elämänarvot kohdillaan. Fanny on aina tiennyt mitä haluaa ja hänellä on korkeat tavoitteet, hän ei anna itsensä suoriutua mistään rimaa hipoen. Hän on pysynyt koko ikänsä uskollisena itselleen ja omille tavoitteilleen. Kaikesta siitä työmäärästä huolimatta, mikä hänellä on koulun ja harrastuksen suhteen hän jaksaa olla iloinen ja positiivinen. Kauheasti hänellä ei ole vapaa-aikaa, mutta kuitenkin hän jaksaa pitää yhteyttä tosiystäviinsä ja ylläpitää ystävyyssuhteitaan. Olen äärettömän ylpeä hänestä ja millainen nuori hänestä on tullut.

Ada Grönlund, kaveri

Fanny on valopilkku, koska hän on maailman paras ystävä, jota voi toivoa. Rehellisesti sanottuna elämästäni puuttuisi suuri pala, jos Fanny ei olisi siinä mukana. Hän tuo elämään energiaa ja mahdottoman hauskoja hetkiä. Fanny on energinen ja sydämellinen ihminen, joka osaa piristää huonoina päivinä ja jakaa ilon hyvinä. Olen tuntenut Fannyn todella kauan ja hän on aina ollut herttaisin ja ystävällisin persoona, jonka voi kuvitella. Vaikka Fanny on taitava ja älykäs, hän on aina pitänyt jalat maassa ja motivoinut minuakin parempiin suorituksiin. Fanny todellakin on varsinainen valopilkku!