22.05.2017 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Mikael Soininen

Aurinkoinen kauppias

– Positiivisuus on toki geeneissä, mutta se on myös tietoinen päätös. Elämä on paljon mukavampaa iloisena kuin naama mutrussa, sanoo Henri Nevari, joka pyörittää Turun kauppahallissa Wanha Turku Kauppaa ja kotikaupungissaan Wanha Naantali Kauppaa.

Henrin positiivisuudestaan saamat kunniamaininnat muodostavat jo aikamoisen suoran. Mies on valittu niin Naantalin Tuikuksi, Naantalin positiivisimmaksi kuin Turun Kauppahallinkin positiivisimmaksi. Ja nyt hän sitten on valopilkku.

– Olin iloisesti yllättänyt, kun kuulin, että minua on ehdotettu.

Henriä tarjosi valopilkuksi Anne Aschanjansson, 79, joka totesi ehdotuksessaan, että Henrin kanssa keskustellessa mieliala kääntyy aina iloisempaan suuntaan.

Puoti joka myy kaikkea

Henri aloitti myyjän uransa Turun Konemyynnissä. Melkein 20 vuotta hän myi kodinkoneita ja elektroniikkaa.

 – Huomasin, että osaan myydä. Tähän itseluottamukseen perustui myös se rohkeus, jonka turvin hankin Naantalista kauppatilan ja perustin sinne Wanha Naantali Kaupan 19 vuotta sitten.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Henri osti Naantalista itselleen kesämökin eli puutalosta pienen yksiön.

– Viihdyin mökillä niin hyvin, että muutin sinne.

Saman puutalon nurkkahuoneistossa oli kauppa. Omistajapariskunnan mies oli ruotsalainen ja perhe asui vakituisesti Ruotsissa, mutta piti kesällä kuukauden verran kauppaa idyllisessä Naantalissa.

– Näin monen monituista kertaa, miten matkailijat roikkuivat kaupan oven rivassa ja yrittivät mennä ostoksille, mutta kauppa pysyi kiinni. Tarjouduin ostamaan liikkeen, mutta he eivät halunneet myydä.

Sitten kävi niin, että pariskunta halusi ostaa Tukholmasta isomman asunnon ja tarvitsi rahaa.

– Se oli onnenpotku. Siitä alkoi oma yrittäjyyteni ryminällä. Päätin perustaa kaupan, joka olisi koko kesän auki ja myisi kaikkea mahdollista.

Joulu joka päivä

– Minulla on ollut myytävissä tuotteissa aina punaisena lankana nostalgia.

Kun Naantalin kauppa menestyi, alkoi Henri haaveilla myyntipisteestä myös Turun kauppahallissa. Sen hän perusti 2003.

Wanha Turku Kauppa on kaikille turkulaisille tuttu. Puodista löytyy mitä tahansa merkkareista joulukoristeisiin ja Muumi- tuotteista Turku-aiheisiin mukeihin.

– Minulla on joulu joka päivä. Myyn joulukoristeita läpi vuoden, sillä matkailijat kysyvät niitä.

Kerran kauppaan tuli australialainen asiakas, joka halusi ostaa kaikki tuotteet, joissa lukisi Turku.

– Ihmettelin, miksi hän oli niin hirvittävän kiinnostunut Turku-aiheisista tuotteista. Kävi ilmi, että hänellä oli Australiassa Turku-niminen ystävä.

Pullotettua Aurajoen vettä

Henri on paljasjalkainen naantalilainen, ja Naantalissa hän on myös pysytellyt koko elämänsä.

– Mitä nyt kävin puoli vuotta asumassa Turussa Eerikinkadulla, hän nauraa.

Keräilykärpänen puri naantalilaispoikaa jo pienenä. Silloin Henri keräili postimerkkejä ja rahoja. Nyt Henrin mittavimmat kokoelmat ovat Naantali-postikortit. Disney- fani hän on ollut koko ikänsä.

Pähkähullulta tuntuva idea voi joskus olla lottovoitto.

Olin kerran lomailemassa ulkomailla ja mietin, mitä minulle tulee ensimmäisenä mieleen Turusta. No, tietysti Aurajoki.

Tästä oivalluksesta kehkeytyi tuoteidea: Henri päätti pullottaa Aurajoen vettä ja myydä sitä kaupassaan. Ei hän ensin itsekään uskonut täysillä liikeideaansa, mutta tuotteesta on tullut ikisuosikki.

Moni pois muuttanut entinen turkulainen ostaa pullon tuliaisiksi. Onhan Aurajoen savisen ruskea vesi jo legenda.

Trumputuksen isä 

Kulttuuri ja taide ovat aina olleet lähellä Henrin sydäntä. Hän onkin monen kulttuuriyhdistyksen jäsen Naantalissa.

Henri on esimerkiksi Naantalin jokakesäisen trumputusperinteen uudelleen henkiin herättäjä. Trumputus tapahtuu kello 19.55 eli juuri ennen kirkontornista soitettavaa iltavesperiä. Se soitetaan kolmessa paikassa: ensin Kaivohuoneen kulmalla, sitten rantakioskin kohdalla ja viimeiseksi ravintola Uuden Killan edessä.

Perinne on vanha. Jo 1700-luvun alussa kansalaisille ilmoitettiin monien kaupunkien kadun kulmissa rummutuksen avulla uutisista sekä tulevista tapahtumista, kuten vaaleista ja veronkeräyksestä.

– Oli kiva olla mukana herättämässä tämä perinne uudelleen eloon. Olemme ainoa kaupunki Suomessa, joka trumputtaa kesällä joka päivä.

– Reilu vuosi sitten aloitin Naantalin Museoyhdistyksen puheenjohtajana. Ensi töikseni aloitin Trumputus-juhlan, jota vietämme kesäkuun ensimmäisenä, tänäkin vuonna. Tarjoamme Naantalin rannassa sadalle ensimmäiselle juoman ja pullan tuntia ennen kesän ensimmäistä trumputusta. Ensimmäiseen trumputukseen saa mieluusti pukeutua vanhan ajan vaatteisiin, Henri vinkkaa.

Visio Turusta

Henrillä on visio Turusta vuonna 2030. Se kuuluu näin: 

”Tulet autolla toriparkkiin, hyppäät torilta raitiovaunuun, joka menee satamaan päin, jäät pois Linnankadulla puolessa välissä, menet ilmaisella funikulaarilla Kakolan mäelle ja siellä ensin kylpylään uimaan ja sen jälkeen syömään ja ihailemaan maisemia Kakolan torniin. Airistolla näkyy uusi Viking Hope, maailman ensimmäinen sähkökäyttöinen matkustajalaiva.

Turussa on Teslan ja Turku Energian yhteisyritys, jossa valmistetaan maailman suurimmat akut laivakäyttöön. Yli 1 000 turkulaista käy päivittäin Tukholmassa töissä hyperloopilla. Työmatka keskustasta keskustaan kun kestää vain 15 minuuttia.

Vanhan sataman kohdalla on uusi upea huvipuisto, kaksi kertaa isompi kuin Gröna Lund Tukholmassa.”

– Minusta Turkua pitäisi kehittää rohkeasti ja ilolla. Ihmisillä on luontainen muutosvastarinta uusia asioita kohtaan. Mietitään vaikka Teatteri- ja Pennisiltoja. Kumpaakin vastustettiin kovasti, mutta nyt varmaan suurin osa kaupunkilaisista pitää siltoja hyvinä ja käytännöllisinä.

Henri uskoo, että toriparkin, raitiovaunutien ja Kakolan pilvenpiirtäjän suhteen on sama juttu. Jos hankkeet toteutuisivat, urputus loppuisi ja lopputulos voisi viehättää useimpia.

– Tai sitten voisimme tehdä kompromissin: miksei Louhea voisi laajentaa torin alle? Tai voisiko raitiovaunutie kulkeakin vain satamasta keskustan kautta Tuomiokirkolle ja takaisin? Se olisi matkailijoiden ahkerassa käytössä ja siitä hyötyisivät myös asukkaat. Se voisi olla vaikka ilmainen.

Henrillä on paljon ehdotuksia kaupungin kehittämiseksi, sekä Turun että Naantalin, mutta politiikkaan hän ei ole koskaan halunnut lähteä mukaan.

– Minä olen maailman epäpoliittisin ihminen.

Marilynin rintaliivit

Henri on tehnyt myös hulvattomia tempauksia: hän on ostanut nettihuutokaupasta muun muassa Marilynin rintaliivit. Tästä kirjoittivat jopa iltapäivälehdet. Maailman kuuluisimman povipommin rintaliivit ovat edelleen Henrin kaupassa Naantalissa.

Siellä on myös vitriini täynnä Henrin keräämää Titanic-materiaalia.

– Olen hurahtanut Titanicin tarinaan ja aloin kerätä esineistöä ihan omaksi ilokseni. Kun tuli Titanicin 100-vuotisjuhlavuosi, mietin, että kivahan näitä olisi laittaa myös näkyville johonkin.

Henrin oma haave toteutuu tänä syksynä, kun hän pääsee itse seilaamaan Atlantin ylitse. Alus starttaa Kööpenhaminasta ja rantautuu Miamiin.

Matkailu on aktiivisen ja kaikessa mukana olevan miehen henkireikä. On lähdettävä kauas, jotta työasiat unohtuvat. Ja toisaalta kaukana näkee, että näin maailmalla asiat ovat: voi syntyä uusia ideoita tai ainakin omaa kotikaupunkia arvostaa eri tavalla reissun jälkeen. Vanha hokema ”matkailu avartaa” pitää paikkansa.

Kun Henri lähtee reissuun, se suuntautuu mitä todennäköisemmin etelän lämpöön.

– Suosikkikohteitani ovat Thaimaa ja Miami, joissa on tullut käytyä useamman kerran.

Kun nostalgia hävisi

Henri asui vuosia Naantalin kauppansa yhteydessä, idyllisesti puutalossa, joka oli alun perin rakennettu vain kesäkäyttöön. Talvet muodostuivatkin pikkuhiljaa nostalgiaa rakastavalle miehelle turhan extremeksi.

– Minulla oli siihen aikaan koira. Kun koiran vesikuppi jäätyi sisällä talvella, tajusin itsekin, että oikeastihan täällä on pirun kylmä.

Henri muutti uuteen kerrostaloon eikä ole katunut hetkeäkään. Joku raja siis nostalgiallakin. ●

Henri Nevari 

1967 syntyy Naantalissa
1972 ensimmäinen ulkomaanmatka Kanarialle
1980 aloittaa kesätyöt Turun Konemyynnissä
1998 perustaa Wanha Naantali Kaupan
2003 perustaa kauppahalliin Wanha Turku Kaupan
2008 herättää uudelleen henkiin trumputusperinteen
2017 juhlavuosi ja Atlantin ylitys laivalla

Henristä sanottua: 

Anne Ascan-Jansson, asiakas 

On mukava lukea iloa ja valoisuutta tuottavista ihmisistä, siksi muistin heti ystävämme Henri Nevarin. Henri on saanut Naantalin kaupungin kulttuuripalkinnon ja vaikuttanut vuosikausia kaikenlaisten kulttuuritapahtumien ideoimiseen ja niiden toteuttamiseen. Joitakin tapahtumia mainitakseni: Lasten joulu, Birgitan yö ja Titanic-konsertti kirkossa. Hän on saanut positiivisimman ihmisen tittelin joitakin vuosia sitten, ja sitä hän todella on. Kun olo on joskus vähän allapäin, tarvitsee vain mennä Henrin Wanha Turku Kauppaan ja ostaa vain vaikkapa taidepostikortti ja postimerkki. Henrin kanssa keskustellessa mieliala alkaa aina kääntyä iloisempaan suuntaan.

Sari Nevari, serkku 

Olen Henrin serkku, joten olemme tunteneet toisemme lapsesta saakka. Viime syksystä lähtien olen ollut Henrillä töissä, autan häntä kummassakin kaupassa. Yhteistyömme sujuu loistavasti. Henri ei pomottele, vaan olemme hyviä kavereita. Monet asiakkaat haluavat rupatella Henrin kanssa. Henkka on oikeasti valtavan positiivinen tyyppi, eikä hän ole koskaan huonolla tuulella.

Esa Vahala, opiskelukaveri 

Henrillä ovat olleet positiivisuus ja yrittäjähenkisyys voimakkaina luonteenpiirteinä niin kauan kuin minä olen hänet tuntenut eli yli kaksikymmentä vuotta. Osuimme samalle luokalle Raision kauppaoppilaitoksessa, ja siitä lähtien olemme olleet ystäviä. Henrillä on taito löytää asioista aurinkoinen puoli ja ihmisistä myönteiset piirteet. En ole nähnyt muistaakseni Henriä koskaan huonolla tuulella, ja tästäkin syystä hän on erinomaista seuraa.