Lahja lapselle -keräyksen lahjat paketoidaan neutraalisti, joten niiden alkuperä johtaa suoraan Korvatunturille, kertovat Tuuli Sijamäki (vas.) ja Tuija Alihaanperä.
25.11.2015 | Teksti Johanna Pelto-Timperi | Kuvat Timo Jakonen

Anna lahja lapselle

Turun ja Kaarinan seurakunnissa käynnistyy seitsemännen kerran Lahja lapselle -keräys, jonka kautta voi antaa vähävaraisen perheen lapselle hänen toivomansa joululahjan. Viime jouluna tuhannen lapsen toive täyttyi.

Monelle vapaaehtoiselle Lahja lapselle -keräys on jo joulutraditio. Joulu ei tunnu joululta, jos ei ole ollut mukana täyttämässä lasten lahjatoiveita.

– Edessä ovat vielä paketointitalkoot, joissa käärimme lahjat joulupakettiin, merkitsemme saajan koodilla ja toimitamme paketit seurakuntiin ja diakoniatyön tiloihin, kertoo Diakoniakeskuksen vapaaehtoistyön toiminnanohjaaja Tuija Alihaanperä.

– Meillä Kaarinassa teemme pakette- ja kolmessa vuorossa viiden päivänä aikana, kertoo vapaaehtoinen ja Kaarinan keräyksen yhteyshenkilö Tuuli Sijamäki.

 Lahjatoiveiden välitys avautuu 27. marraskuuta. Lahjan antajat voivat kysyä toiveita puhelimitse 040 341 7660. Yhteyttä voi ottaa myös sähköisen lomakkeen kautta osoitteessa www.turunseurakunnat.fi.

Mieluinen lahja

Idea Lahja lapselle -keräyksestä syntyi, kun paikalliset diakoniatyöntekijät huomasivat, että vähävaraisissa kodeissa jouduttiin miettimään, annetaanko lapselle joululahja, vaikka jokin lasku jäisi maksamatta. Joulu ilman lasten lahjoja oli ajatuksena surullinen.

– Diakoniatyöntekijät miettivät, voisiko toiveet toteuttaa lahjoitusten avulla. Työntekijät lähettävätkin nyt asiakasperheille kirjeen, johon voi merkitä alle 18-vuotiaan lapsen lahjatoiveen. Lahjan enimmäishinta on 50 euroa. Yli kymmenvuotiaat voivat saada halutessaan myös 40 euron lahjakortin erikoisliikkeeseen, kuten vaatekauppaan. Lahjan antaja sitten valitsee toiveista itselleen sopivan ja hankkii sen. Paketoimattomat lahjat voi tuoda Diakoniakeskukseen Puutarhakadulle tai Kaarinan kirkolle, naiset kertovat.

Lahjan antaja ei tiedä kenelle lahja menee. Vanhemmat voivat halutessaan kertoa lapselle, että lahja on tullut keräyksen kautta tai antaa sen omana lahjanaan. Monessa perheessä lahjan toki tuo Joulupukki tai joka paikkaan ehtivä tonttu.

Into auttaa

Mikä sitten saa ihmiset satamäärin liikkeelle ja auttamaan juuri Lahja lapselle -keräyksessä? Se on keräyksen konkreettisuus ja se, että siitä voi ottaa juuri itselle sopivan palan hoidettavaksi. Vapaaehtoisiakin on mukana noin sata.

– Vaikka lahjan antaja ei tiedä, kuka lahjan saa, hän tietää, että lapsi tai nuori on toivonut juuri sitä. Yhdessä paketointi taas on monen mielestä juuri se hetki, jolloin syntyy oikea joulun tunnelma. Lahjat ja antaminen liittyvät niin keskeisesti jouluun, naiset miettivät.

Lahja lapselle -keräykseen osallistuminen on innostanut myös jatkamaan hyväntekeväisyys- tai diakoniatyössä.

– Puolet vapaaehtoisista on ollut mukana aikaisemminkin ja puolet on uusia. Kaikki halukkaat eivät aina edes mahdu mukaan. Viime jouluna suljimme lahjavälityksen etu-ajassa, kun toiveet täyttyivät ennen määräpäivää. Ihmisten into auttaa on hieno asia, naiset kertovat. ●