27.11.2017 | Teksti Matleena Merta | Kuvat Dreamstime

Ympäristöystävällinen lomareissu

Matkailu on ihanaa, mutta lomahuumassa ei kannata unohtaa ympäristöä. Voit omilla valinnoillasi vaikuttaa matkojesi ympäristövaikutuksiin ja hiilijalanjälkeen. Myös koto-Suomesta ja Turun lähialueelta löytyy monia kiinnostavia kohteita.

Jos lomakohteesi löytyy Suomesta, mieti, voisitko taittaa matkan junalla tai bussilla. Julkisella kulkiessa voit nauttia itse matkasta vaikkapa hyvän kirjan parissa!

Lennä harkiten

Ulkomaanmatkat ovat mukava tapa irrottautua arjesta, ja erilaisiin kulttuureihin tutustuminen laajentaa maailmankuvaa ja lisää suvaitsevuutta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lentäminen aiheuttaa myös päästöjä. Mannertenvälinen lento kuluttaa polttoainetta 3 litraa per matkustaja 100 kilometriä kohden, kun kone on täynnä. Lyhyemmällä lennolla vastaava polttoainemäärä on 3–5 litraa per matkustaja. Lentokoneen päästöt Brysselin matkalla ovat Finnairin päästölaskurin mukaan 0,10 kiloa hiilidioksidia per henkilö per kilometri.

Autoile fiksusti

Autoilulla on lentämisen jälkeen suurimmat yksikköpäästöt kilometriä kohden ja siitä aiheutuu myös hiukkaspäästöjä. Enintään 10 vuotta vanhan keskikokoisen bensiinillä käyvän auton päästöt ovat 199 grammaa hiilidioksidia per kilometri. Tällaisen auton kulutus on keskimäärin 8,5 litraa per 100 kilometriä. Kaikkiin kohteisiin ei kuitenkaan välttämättä pääse julkisilla, joten jos matkasi vaatii oman auton käyttöä, päästökuormaa voi pienentää ottamalla kyytiin muita samaan kohteeseen suuntaavia matkustajia ja välttämällä turhia koukkailuja matkan aikana. Kaikista ekologisin vaihtoehto on toki sähköauto. Sähköautolla kulkeminen on päästötön vaihtoehto.

Joukkoliikenteen suosiminen kannattaa

Koska junat käyttävät energialähteenään sähköä, ei junalla Turusta Helsinkiin matkustettaessa synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Energiaa matka kuluttaa 23,6 kilowattituntia. Bussilla huristellen vastaava matka synnyttää 8,5 kiloa hiilidioksidia ja kuluttaa 31,1 kilowattituntia. Kummatkin ovat huomattavasti ekologisempia valintoja kuin tavallisella henkilöautolla ajaminen.

Vinkit lähimatkailuun Turussa:

Teijon alue
Vieraile vanhassa Mathildedalin ruukkikylässä, nauti luonnosta Teijon kansallispuistossa tai laskettele MeriTeijo Ski&Action Parkissa.

Vanha Rauma
Raumalle on Turusta vain reilun tunnin matka ja perille pääsee niin autolla kuin bussilla. Puutaloista koostuva Vanha Rauma on Unescon maailmanperintökohde. Nauti munkkikahvit perinteisessä Kontion kahvilassa ja kuuntele ympärillä sorisevaa Rauman murretta eli ”kuulustel Rauman giält”.

Naantalin kylpylä
Vedessä polskiminen tai rento lilluminen sopivat kaikenikäisille, eikä kylpyloman onnistuminen ole riippuvainen säästä.

Lähiseutu haltuun polkien
Talvi ei ole parasta aikaa pyöräilylle, mutta kevään koittaessa polkeminen on yksi parhaista tavoista tutustua lähialueeseen, sillä se kuluttaa ainoastaan pyöräilijän omaa energiaa. Rauhallinen pyöräily polttaa noin 295 kilokaloria tunnissa. Turkulaisten kannattaa ottaa pyörällä haltuun esimerkiksi Kakskerran kierros tai Saariston rengastie.