Turku Energian pienoisyrityksen asiakasneuvoja Ainuliisa Metsätähti (vas.), toimitusjohtaja Leya Maluka ja käyttöpäällikkö Ruska Rekola miettivät, miten pilvisyys ja auringonlasku vaikuttavat aurinkovoimalan toimintaan.
27.11.2017 | Teksti Johanna Pelto-Timperi | Kuvat Timo Jakonen

Sähkö on ihmeellistä

Kun turkulaiset kuudesluokkalaiset ottavat piuhat haltuun Yrityskylän Turku Energian pienoisyrityksessä, on työilmapiiri sähköisen lämmin. ”Sähkö on ihmeellistä, koska sitä ei voi nähdä.”

Aamukymmeneltä Yrityskylä Varsinais- Suomessa on pienoiskaupunki jo täydessä touhussa. Yritysten toimitusjohtajat pohtivat liiketoimintasuunnitelmia, pankki antaa yrityslainoja ja kauppojen hyllyt täyttyvät tavaroista.

Turku Energian pienoisyrityksessä Puolalankoulun kuudesluokkalaiset ovat jakaneet työtehtävät, ja jokainen on löytänyt paikkansa uudessa oppimisympäristössä. Leyla Malauka on toimitusjohtaja, Ainuliisa Metsätähti asiakasneuvoja, Ruska Rekola käyttöpäällikkö, Kasper Granö verkostoasentaja ja Joachim Lempiäinen on saanut turvallisuus- ja energiapäällikön työn.

Kasper mittaa muun muassa leipomon jääkaapin ja paikallislehden työpöytävalon kulutusta. Leya tekee sähkösopimuksia yritysten kanssa ja Joachim tutustuu ”Älä pelleille sähkön kanssa” -videoon. Asiakasneuvoja opastaa muita yrityksiä tehokkaan energiakäytön suunnittelussa. Pienoisaurinkovoimala kiinnostaa kaikkia. Vapaavuorossa olevat oppilaat eli kaupunkilaiset voivat tutustua Turku Energian energiavisaan.

Mistä virta tulee?

– Minua kiinnostaa, mistä virta tulee, koska käytän itsekin sitä paljon. Sähkö on ihmeellistä, kun sitä ei voi nähdä, mutta sattuu, jos saa sähköiskun, Joachim miettii.

Kasper pohtii, että sähköön liittyvä työ voisi olla ”ei niin huono ammatti”.

Ainuliisa tutustuu työnsä puolesta Turku Energian sähkönsäästövinkkeihin ja kertoo, että heillä kotona säästetään sähköä sammuttamalla laitteet ja valot yöksi. Ruska päätti valita Turku Energian työpaikakseen koska tiesi energiasta aika vähän. Käyttöpäällikkönä hän tutustuu esimerkiksi kaukolämmön ominaisuuksiin.

Toimitusjohtaja Leya on heti omaksunut työelämän paineet.

– Olen viihtynyt hyvin toimitusjohtajana. En yleensä tykkää kiireestä, mutta täällä kiire on ihmeellisen hienoa.

Kaikki oppilaat voivat tutustua Turku Energian energiavisaan.

Tunnollisia työntekijöitä

Yrityskylä on kuudesluokkalaisille ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu, yritteliäisyyteen kannustava yhteiskunnan, talouden ja työelämän oppimiskokonaisuus. Kouluissa opiskellaan ensin 10 tuntia asioista yhdessä ja lopuksi on vierailu Yrityskylään. Malli on kehitetty Suomessa ja se on saanut Maailman parhaan koulutusinnovaation palkinnon. Toiminnan takana on Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Turku Energia on ollut mukana toiminnassa alusta asti eli vuodesta 2012.

Yrityskylä Varsinais-Suomen aluepäällikkö Pauliina Forsman kertoo, että hänestä parasta toiminnassa on oppilaiden ilo ja innostuneisuus. Lapset tykkäävät päästä itse tekemään ja kokeilemaan. Esimerkiksi Turku Energian sähkökulutusmittarit ovat huippusuosittuja.

– Oppilaat tarttuvat ennakkoluulottomasti työtehtäviin ja suorittavat niitä tunnollisesti. Etenkin yritysten johtajia pitää välillä ihan patistella tauolle. Turku Energian osastolla työskentely on innostunutta ja uteliasta.

Pauliina toteaa, että yhteistyöyritysten kannalta katsottuna Yrityskylä on kekseliäs tapa luoda myönteistä työnantajakuvaa, toteuttaa yhteiskuntavastuuta ja tehdä aloja tutuiksi nuorille.