10.01.2018

OptiWatti lisää mukavuutta ja turvallisuutta mökillä

Turku Energian energianeuvoja Päivi Rae on testannut vapaa-ajan asunnollaan uutta OptiWatti-ratkaisua lämmityksen ohjauksessa. Päivin mukaan käyttö on ollut helppoa ja sen avulla pysyy jatkuvasti ajan tasalla siitä, millä tolalla asiat mökillä ovat.

Langaton OptiWatti-ohjaus mukauttaa älykkäästi kodin, mökin tai muun kiinteistön suorasähköjärjestelmän ja ilmalämpöpumpun toiminnan olosuhteiden ja lämmitystarpeen mukaisiksi. Kun energiankäyttö vähenee, pienenee sähkölaskun ohella myös sähkölämmittäjän hiilijalanjälki.

Raen perheen mökille OptiWatti asennettiin joulukuun alussa.

− Saimme OptiWatin käyttöön vajaan päivän kestäneen asennuksen jälkeen. Meillä tarvittiin asennuksiin vain pieniä muutoksia, jotta asentaja sai ohjausreleet sopimaan vanhoihin sähkörasioihin, Päivi kertoo.

Kännykkä kertoo mökin tilan

Jokaisen ohjattavan huoneen sisäseinään asennettiin anturit. Ne seuraavat mökin eri tilojen lämpötilaa ja kosteutta jatkuvasti. Jos esimerkiksi huoneen lämpötila putoaa liikaa, ohjaa järjestelmä patterit päälle.

− Olen ladannut kännykkääni sovelluksen, jonka kautta voin seurata mökin lämpötilaa ja kosteutta aina kun haluan. Alkuvaiheessa päätimme nostaa sovelluksen kautta muutaman kerran lämpötilaa. 

Näin järjestelmä pikkuhiljaa oppii, miten talomme toimii eri olosuhteissa.

Kännykän lisäksi järjestelmää voi toki ohjata myös tabletilla ja tietokoneella.

− OptiWatti lisää asumismukavuutta, sillä voimme määrittää sovelluksella, milloin haluamme mökin olevan lämmin. Olemme myös yhdistäneet lämminvesivaraajamme järjestelmään, jolloin se ei ole turhaan jatkuvasti päällä, Päivi kiittelee ja jatkaa:

− Kätevä ominaisuus on myös se, että voimme ohjata lämpötilaa huonekohtaisesti.

OptiWatti lisää Päivin mukaan myös mielenrauhaa.

− Nyt saamme hälytyksen kännykkään, jos lämpötila tai kosteusprosentti nousee tai laskee mökissä liikaa. Tällöin voi päätellä, että mökillä on tapahtunut jotain, kuten oksa rikkonut ikkunan tai voro käynyt. Tämän avulla pääsen siis seuraamaan myös jatkuvasti mökin kuntoa.

Koska järjestelmä on ollut Päivin käytössä vasta lyhyen aikaa, hän ei vielä osaa tarkalleen sanoa, miten OptiWatti on vaikuttanut energiakulutukseen. Noin 1 600 euroa maksaneeseen investointiin hän on kuitenkin jo nyt tyytyväinen, sillä asumismukavuus ja turvallisuudentunne ovat parantuneet selvästi aiempaan verrattuna.

Lue lisää OptiWatista