22.05.2017 | Teksti Matleena Merta | Kuvat Dreamstime

Lomaile luontoa säästäen

Kesäauringon lämmittäessä on ihanaa hypätä veneeseen tai rentoutua mökillä. Ympäristöystävällisyyttä ei kuitenkaan kannata unohtaa lomaillessakaan.

Kiidä auringon voimalla

Mitä jos vaihtaisit veneesi perämoottorin sähkömoottoriin? Sähköperämoottorin akun voi ladata vaikka aurinkoenergialla. Energian lisäksi säästät myös rahaa, kun käytät yhteistä venettä naapurien kanssa.

Vuokraa vene

Venettä ei välttämättä tarvitse ostaa omaksi, vaikka mielisi vesille. Itse veneen lisäksi kuluja kertyy muun muassa huollosta ja vakuutuksista. Jos et siis aio asua paatissa koko kesää, tutki mahdollisuuksia vuokraamiseen. Vuokralle voi hankkia niin moottori- kuin purjeveneen. Lisätietoa löydät osoitteesta suomiveneilee.fi

Mitä isompi vene ja moottori, sitä enemmän se kuluttaa luonnonvaroja.

Luonnonvoimat hyötykäyttöön

Mökin energiankäytössä kannattaa suosia uusiutuvia energiamuotoja. Pieneen energiantarpeeseen riittää oma aurinkopaneelijärjestelmä. Puulämmityksestä saa eniten irti varaavan tulisijan avulla. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös pellettilämmitys ja tuulivoima. Ilmalämpöpumppu on hyvä hankinta, kun mökkiä lämmitetään ympäri vuoden sähköllä. Voit myös ostaa sähköä, joka on tuotettu uusiutuvalla energialla.

Tiesitkö?

Pidä saaristo siistinä ry ylläpitää merialueilla noin 200 Roska-Roope-jätepistettä, joissa vastaanotetaan sekajätteen lisäksi lasit, pullot, pienmetalli sekä joissakin pisteissä myös paperi ja pahvi. Lisäksi yhdistyksellä on 30 kelluvaa käymäläjätteiden imutyhjennysasemaa.

Kuivakäymälä on vesivessaa ekologisempi

Varsinkin, jos mökillä oleillaan lähinnä kesäisin, kannattaa harkita kuivakäymälää. Se on ympäristöystävällisempi ja edullisempi ratkaisu ja oikein hoidettuna hajuton ja hygieeninen. Kuivakäymälä myös helpottaa mökin jäteveden käsittelyä, kun puhdistettavaksi jäävät pelkät pesuvedet.

Muistathan!

Myös vanhojen mökkien jätevesien puhdistuksen on vastattava uusia vaatimuksia 15.3.2018 mennessä. Lisätietoja tarjoaa Suomen ympäristökeskus SYKE. Hyvän puhdistuksen ansiosta lähiympäristön tila ja vesien virkistyskäyttömahdollisuudet paranevat sekä järvien rehevöityminen hidastuu.

Liikkeelle käsivoimin

Melonta on luontoa säästävä tapa liikkua vesillä, sillä se kuluttaa vain melojan omaa energiaa. Tärkeimmät perustaidot oppii jo muutaman päivän melontakurssilla. Kursseja järjestävät esimerkiksi melontaseurat. Aloittelijan kannattaa tehdä muutaman tunnin retkiä tyynellä säällä ja välttää koskia. Turvallisuus on syytä pitää mielessä − älä koskaan melo ilman pelastusliivejä ja ota kaverit retkelle mukaan.

Suosi ympäristöystävällisiä pesuaineita

Mökillä kannattaa kiinnittää huomiota pesutapoihin. Monet pesuaineet sisältävät ainesosia, jotka saattavat luontoon kulkeutuessaan muodostaa myrkyllisiä yhdisteitä. Valitse niin tiskiaineista kuin sampoistakin ympäristömerkityt versiot. Vältä etenkin fosfaattipitoisia aineita, sillä ne rehevöittävät vesistöjä.