28.11.2016 | Teksti Niko-Pekka Matilainen | Kuvat Dreamstime

Lämmitä takkaa oikein

Mikä olisi syksyn ja talven tullen mukavampaa, kuin käpertyä viltin alle takkatulen ääreen. Muutama asia on kuitenkin hyvä pitää mielessä erilaisia tulisijoja lämmittäessä. Pienillä arjen energiatehokkailla valinnoilla voit säästää runsaasti aikaa, vaivaa ja rahaa.

Kosteat puut palavat huonommin kuin kuivat, ja ovat siten myös kalliimpia kukkarolle.

Polta puita sopiva määrä tarpeen mukaan
Takkaa sytyttäessä on tärkeää huomioida, ettei puita ole pesässä liikaa. Ylikuumenemisen välttämiseksi yhdellä lämmityskerralla tulisi polttaa 1–2 pesällistä kuivaa puuta.

Huolehdi tulipesän siisteydestä
Vanhat tuhkat tulee siivota pesästä säännöllisesti. Palamattomasta materiaalista valmistettu, suljettu tyhjennysastia on paras.

Muista nuohous
Omassa käytössä olevan vapaa-ajan asunnon hormit tulisi nuohota kolmen vuoden välein. Säännöllinen nuohous myös alentaa kiinteistön lämmityskustannuksia, ja sen suorittaminen tulee jättää ammattilaisille.

Sytytä takka oikein
Jo pienillä asioilla, kuten tarjoamalla takkaan riittävästi ilmaa palamiseen ja sytyttämällä takassa puut päältä, voi parantaa tulipesässä tapahtuvaa palamista. Ennen sytyttämistä kannattaa varmistaa esimerkiksi tulitikulla, että vetoa on riittävästi. Kaikki on hyvin, mikäli sammutetusta tulitikusta syntyvä savu siirtyy sujuvasti hormiin.

Huolehdi paloturvallisuudesta
Tulisijat ovat oikein käytettyinä turvallisia, ja usein onnettomuuksien syynä onkin huolimattomuus. Riittämätön palamisilma voi aiheuttaa tulisijan pikeentymisen ja nokeentumisen, joka voi johtaa nokipaloon. Myös märkä puu ja muoviroskat nokeavat piipun. On myös huolehdittava, ettei tuli pääse leviämään kipinöistä takan ulkopuolelle.

Lämmitä kohtuudella
Jos tulipesä on ollut käyttämättä pitkään, ei sitä tule heti täyttää isolla puumäärällä, vaan aloittaa lämmittäminen maltillisesti.

Varastoi puut ilmavassa ja sateelta suojatussa paikassa ja tuon ne sisään 1-2 päivää ennen polttamista.

Säästöä!
Kun varaavassa takassa polttaa yhden irtokuutiometrin puuta, saa kotiinsa lämpöä noin 500–700 kWh:n verran. Todellinen lämpömäärä vaihtelee poltettavan puun laadun ja takan hyötysuhteen mukaan.

Kysy nuohoojalta!
Nuohooja vastaa mielellään kaikkiin takan polttamista koskeviin kysymyksiin.