Päivi Rae haluaa viettää vapaa-ajan asunnolla huoletonta lomaa. OptiWatti-järjestelmän ansiosta mökille tulo on mukavaa myös myöhemmin syksyllä ja talvella, koska lämmitys hoituu vaivatta etäohjauksen avulla.
01.08.2018

Lämmin mökki kutsuu

Harmaasieppo on rakentanut pesän kesämökin terassin kukkaruukkuun. Raen perhe viettää aikaa maalla rauhallisesti luontoa seuraten. Sähkölämmityksen älykäs etäohjaus on lisännyt lomailun leppoisuutta.

Harva voi sanoa, että vapaa-ajan asunto on itse tehty. Turku Energian energianeuvoja Päivi Rae on miehensä ja kahden tyttärensä kanssa rakentanut talviasuttavan kakkoskodin Uudenkaupungin Kalantiin. Tontti hankittiin vajaat kolmekymmentä vuotta sitten, kun Turussa kerrostalossa asunut perhe halusi välillä maalle ja omalle pihalle touhuamaan. Kerrostalokoti on vaihtunut omakotitaloksi, mutta mökki on edelleen ahkerassa käytössä. Aikuistuneet tyttäretkin tulevat mielellään nauttimaan kauniista maalaismaisemasta ja mökkipihan rauhallisuudesta. Päivi kertoo, että he käyvät mökillä myös talvella, mutta vain, jos sinne tekee mieli. Oikein kurjilla räntäsateilla tai paukkupakkasilla on hyvä pysyä kaupungissa.

Älykäs ohjaus

Viime vuoden lopussa Päivi asennutti mökille langattoman OptiWatti-järjestelmän, jonka avulla on kätevä ohjata suorasähköllä lämpiävää vapaa-ajan asuntoa.

Ensimmäisen talven kokemuksen perusteella perhe on jo vakuuttunut ohjausjärjestelmän eduista, kun talo on lämmennyt etänä annettujen asetusten mukaisesti kahteenkymmeneen asteeseen. Ohjaus myös sulkee lämmityksen heti, kun haluttu olosuhde on saavutettu. Älykäs ohjaus estää ylilämmityksen, mikä säästää energiaa ja näkyy sähkölaskussa.

Järjestelmä ohjaa sähkölämmitystä huonekohtaisesti. Raen mökillä jokaiseen huoneeseen on asennettu anturit, jotka mittaavat huoneiden lämpötilaa ja kosteutta. Patterien pistorasioissa on ohjausreleet.

Järjestelmän älykkyys näkyy myös siinä, että OptiWatti oppii tunnistamaan rakennusten ominaispiirteet. Se siis ennakoi esimerkiksi sääennusteesta, milloin pitää aloittaa lämmitys, jos pakkanen kiristyy tai vastaavasti, jos sää lämpenee. Järjestelmä vaatii nettiyhteyden.

– Meille tulee sähkö Turku Energiasta. OptiWattiin sopii hyvin pörssisähköhinnoiteltu Louna Tunti -sähkösopimus, koska ohjaus pystyy käyttämään hyödykseen vuorokauden edullisimpia myyntihintoja.

Jos järjestelmän asentaa kotiin, on sillä helppo säätää huonekohtaisesti lämpötiloja myös vuorokausirytmin mukaan. Lämpötilan voi pitää alhaisempana, jos kukaan ei ole kotona esimerkiksi päivällä.

Helppo sovellus

– OptiWatin avulla voimme ohjata kaikkia pattereita ja lämminvesivaraajaa etänä. Kun tulemme mökille, on täällä mukavat 20 astetta lämmintä. Voimme siis etukäteen sovelluksen kautta määrittää, milloin mökin tulee olla lämmin. Peruslämpö on kahdeksassa asteessa, Päivi kertoo.

Edelleenkin lisälämpö saadaan takasta ja puuhellasta. Patterit ovat siis harvoin päällä, kun isäntäväki on paikalla. Hyvänä peruslämmittäjänä toimii olohuoneen ja saunan välinen muuri, johon on asennettu vastukset. Sitäkin voi ohjata OptiWatin avulla.

– Olemme todella tyytyväisiä OptiWatin toimintaan. Sitä on helppo käyttää ja säätää puhelimella tai tietokoneella. Sovelluksen oppii nopeasti. Tasaisen olosuhdehallinnan lisäksi Päivin mielestä OptiWatin yksi tärkeimmistä eduista on sen tuoma turvallisuus. Jos mökin lämpö- tai kosteustilanne muuttuu raja-arvoista poikkeavaksi, tulee siitä hälytys kännykkään. Syynä voi olla esimerkiksi rikkoutunut ikkuna, jolloin on hyvä lähteä tarkastamaan tilanne.

Vaivaton asennus

Päivi tilasi OptiWatti-järjestelmän ja siihen liittyvän palvelun Turku Energian kautta. OptiWatti Oy käyttää paikallisia, koulutettuja asentajia. Asentaminen oli Päivin mukaan heillä helppoa, eikä muutostöitä tarvinnut tehdä. Koska ohjaus on langatonta, ei sekään vaatinut johdotuksia. Nyt olohuoneen sivupöydällä on langattoman tukiaseman vieressä pieni musta OptiWatin ohjauskeskus, joka kerää datan ja lähettää sen verkkoon.

OptiWatti sopii kesäasuntojen lisäksi omakotitaloihin, joissa on suorasähköllä lämpiävät patterit, katto- tai lattialämmitys tai ilmalämpöpumppuja.

-> Lue lisää OptiWatista nettisivuiltamme.