07.12.2016 | Teksti Päivi Rae

Kinkun kanssa saunaan?

Olisipa kätevää kypsentää kinkku saunan lauteilla samalla, kun itsekin saunoo. Onhan meillä Suomessa tehty ja tehdään edelleenkin saunapalvikinkkua. Edullisempaa ja helpompaa on kuitenkin laittaa kinkku uuniin kypsymään. Joulun aikana on hyvä muutenkin miettiä, mitä kaikkia sähkölaitteita voi ja kannattaa laittaa yhtä aikaa päälle.

Vanhemmissa taloissa keittiön pistorasioiden sulakkeen saa helposti ylikuormittumaan. Siihen voi riittää yleiskoneen käynnistäminen, jos olet juuri ennen sitä laittanut kahvin tulemaan ja vedenkeittimen päälle. Myös taloyhtiön pääsulakkeet voivat tehdä saman. Etenkin, jos melkein kaikki talon asukkaat laittavat saunan ja uunin yhtä aikaa päälle normaalin joulunaluskulutuksen lisäksi.

Sähkön riittävyyskin voi tulla ongelmaksi - nopeammin kuin uskommekaan. Kovien pakkasten aikaan laitamme ylimääräisiä sähköpattereita ja -vastuksia päälle sellaisiinkin taloihin, joita lämmitämme normaalisti muulla kuin sähköllä. Tällöin koko Suomessa tarvittavan sähkön määrä nousee. Jos tähän vielä lisätään uunit ja saunat, nousee sähkön tarve entisestään.

Viimeiset vuodet Suomeen on tuotu ulkomailta joka viides käyttämämme kilowattitunti. Jos joihinkin siirtolinjoihin tai voimalaitoksiin tulee ongelmia, on mahdollista, ettei sähköä riitäkään koko aikaa kaikille. Siksi kannattaa joulun alla muistaa – maltti on valttia sähkön käytössäkin.