25.11.2015 | Teksti Sanna Rantanen | Kuvat Dreamstime

Keittiö on jouluna kodin sydän

Suomalaisten suosikkitraditio jouluna on syöminen – iästä riippumatta. Joulun kiireitä voit helpottaa tekemällä esimerkiksi leivonnaisia ja laatikoita etukäteen pakkaseen.

Käytä astioita kekseliäästi.
Kun vieraita on paljon, soppaa voi tarjota isoista teemukeista, samoin jälkiruokaa. Ota tarpeen mukaan astioita mukaan kesämökiltäsi.

Jäähdytä ruuat ennen jääkaappiin laittamista.
Voit edesauttaa jäähtymistä jakamalla ruuat pienempiin astioihin, laittamalla ne tiskialtaaseen kylmään veteen tai viemällä peitettynä ulos.

Älä heitä syötävää roskiin. Kinkkua voit laittaa joulun jälkeen pitsaan, pastakastikkeeseen tai hernekeittoon. Laatikot sopivat sämpylätaikinaan.

Suosi lediä. Vaihda kynttelikköön ja muihin jouluvaloihin mahdollisuuksien mukaan led-lamput.

Tee uunissa ruuat yhdellä kertaa. Uunin esilämmitys 200 asteeseen vie sähköä lähes yhtä paljon kuin tunnin lämpimänä pitäminen.

Suomalaisten suosikkijouluruoka on kinkku.

Pese vain täysiä astianpesukoneellisia. Mieti, milloin kannattaa ostaa uusi kone: nykyaikaisten astianpesukoneiden sähkönkulutus on jopa 35 % ja vedenkulutus 45 % pienempi kuin vanhojen.

Valmista ja lämmitä ruokaa mahdollisuuksien mukaan mikrouunissa. Yhden puuroannoksen ilmastonmuutosvaikutus vähenee noin 70 %, kun valmistat sen hellan sijaan mikrossa.

Hyödynnä uunin esilämmitysaika. Monet ruuat ja leivonnaiset voi laittaa jo kylmään uuniin, jolloin sähkönsäästö on noin 20 %. Älä unohda jälkilämpöäkään.

Muista myös pysähtyä ja nauttia joulusta.