29.08.2016 | Teksti Viivi Käiväräinen | Kuvat Dreamstime

Energiatehokas kotikylpylä

Koleana syysiltana on ihana hemmotella itseään ikiomassa kotikylpylässä. Muutama asia on kuitenkin hyvä pitää mielessä kotikylpylää suunnitellessa ja sitä käyttäessä. Pienillä valinnoilla voit tehokkaasti vaikuttaa ekologisuuteen ja sähkölaskusi summaan.

Panosta ilmanvaihdon laatuun
Kunnollisen ilmanvaihdon avulla pesutilasi kuivaa nopeasti ja kotikylpyläsi pysyy hyvänä. Koneellinen ilmanvaihto lisää sähkönkulutusta, mutta lämmöntalteenottojärjestelmän hyödyntäminen voi vähentää ilmanvaihdon lämmönkulutusta yli puolet verrattuna tavalliseen poistoilmanvaihtoon.

Lämmitä sauna vain käytön ajaksi
Yhden saunomiskerran aikana sähköä kuluu noin 8 kWh eli keskimäärin 0,6 euroa, josta lähes puolet kuluu alkulämmittämiseen. On parempi, että saunojat odottavat saunaan pääsyä, kuin se, että lämmin sauna odottaa saunojia. Saunan lämmittäminen yli 80 asteeseen näkyy epämiellyttävästi sähkölaskussa.

Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni
Tiesitkö, että pesutilan sähköinen lattialämmitys voi lämmittää koko asuntoa, vaikka talossa olisi keskuslämmitys? Silloin sähkölaskusi voi nousta huomattavasti. Kun pidät lattian lämpötilan 23–24 asteessa ja huolehdit pesuhuoneen oven aina kiinni, pystyt välttämään suurimmat yllätykset.

Muista vedenvirtausmittari
Voit lainata vedenvirtausmittarin asiakaspalvelustamme. Sillä saat mitattua, paljonko oma vesihanasi kuluttaa vettä.

Lämmitä paljusi järkevästi
Puulämmitteinen palju on kaasuja sähkölämmitystä ympäristöystävällisempi. 1000 litran lämmittämiseen tarvitaan noin 20 kg koivupuuta.

Älä lotraa
Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 155 l/vrk, josta lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40–50 l/vrk. Vedenkulutuksen tavoitetaso on noin 100–120 litraa vuorokaudessa asukasta kohden. Sulje suihku hiusten pesun ja saippuoinnin ajaksi, jolloin vedenkulutus vähenee huomattavasti.

Poreamme tarvitsee myös sähköä
Amme on varustettu vesi- ja/tai ilmapumppujen lisäksi usein myös valoilla ja radiolla. Lisäksi siinä voi olla noin 1–2 kW:n vastus pitämässä kylpyvettä lämpimänä. Silti kannattaa pitää mielessä: mitä isompi amme on, sitä enemmän vettä kuluu ja sitä enemmän veden lämmityskustannukset nousevat.

Huomioi kylpyammeen kulutus ja kunto
Viiden minuutin pituinen suihku kuluttaa vettä keskimäärin 60 l, ammekylpy viisi kertaa enemmän. Vedenkulutukseen vaikuttavat myös vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto.

Arvioi poreammeen ja sen koon tarve
Mikäli haaveilet isosta poreammeesta, ota jäitä hattuun ja selvitä, pystytkö saamaan hanastasi tarpeeksi lämmintä vettä ammeen täyttöön. Kaukolämpötalossa kuuma vesi riittää isoonkin ammeeseen, mutta muilla lämmitystavoilla asia kannattaa selvittää. Voi hyvinkin olla järkevää pitäytyä kohtuullisemman kokoisessa ammeessa.