– Valmistamamme aurinkokatto on erittäin kevyt ja huomaamaton, kertoo Virte Solarin Jarkko Virtanen.
27.08.2018 | Teksti Matleena Merta | Kuvat Mikael Soininen

Aurinkokatto tuottaa energiaa Härkämäessä

Turku Energian varasto- ja verstasrakennus Härkämäessä muuttui remontin yhteydessä aurinkovoimalaksi. Uudessa voimalassa hyödynnetään turkulaisen Virte Solarin aurinkokattoja.

Härkämäen lämpökeskuksen pihalla sijaitsee varasto- ja verstasrakennus. Rapistumaan päässyt varasto päätettiin kunnostaa vuonna 2017, ja samalla sen katolle asennettiin Virte Solarin aurinkokatto. Turku Energian tavoitteena on, että vuonna 2020 puolet sen myymästä energiasta on tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla. Uuden kattotyypin kokeilu on askel kohti kestävää kehitystä ja ympäristöystävällisempää energiantuotantoa.

Härkämäen aurinkovoimalan tarkoituksena on kerätä kokemusta uudenlaisen paneelijärjestelmän rakentamisesta, kustannuksista ja käytöstä. Voimalan tuottamaa energiaa hyödynnetään lämpökeskuksen laitteissa.

Aurinkokatto eroaa perinteisistä aurinkopaneeleista siinä, että se on kiinteä osa kattoa.

– Aurinkokatto on peltikatto, johon on tehtaalla integroitu CIGS-ohutkalvopaneeli. Rakennukseen voidaan siis asentaa katon tekemisen yhteydessä myös aurinkosähköjärjestelmä. Valmistamiamme ohutkalvopaneeleita voidaan asentaa myös sileisiin bitumi- ja pvc-kattoihin sekä olemassa oleviin konesauma- ja lukkosaumakattoihin, selvittää Virte Solarin toimitusjohtaja Jaakko Virtanen.

Kevyt ja huomaamaton

Aurinkokattoja voidaan asentaa yritysten rakennusten lisäksi myös esimerkiksi omakotitaloihin.

– Aurinkokatto on erittäin kevyt ja huomaamaton. Siinä ei ole tuulikuormaa, jolloin myrskyvaurioiden riski on pienempi ja sen asennus on täysin äänetön.

Aurinkokatto tuottaa energiaa sen mukaan, kuinka monta paneelia kattoon on asennettu. Omakotitaloissa on yleensä käytössä 3 kWp-järjestelmä, joka tarkoittaa, että katosta noin 24 neliömetriä on peitetty paneeleilla. Sähkölämmitteisen,120-neliöisen omakotitalon vuosikulutus on noin 15 000 kilowattituntia. Käyttämällä edellä mainittua 3kWp-järjestelmää talon asukas voi tuottaa noin 15 % kuluttamastaan sähköstä, Jaakko selventää.

Testauksessa eri tekniikoita

Turku Energialla on tällä hetkellä aurinkovoimalat Linnankadulla, Kupittaalla ja Härkämäessä. Linnankadun ja Kupittaan aurinkovoimalat ovat perinteisiä aurinkovoimaloita, jotka tuottavat energiaa paneeleilla. Aurinkovoimaloiden tuotantoa voi seurata Turku Energian nettisivuilta.

Turku Energia on kiinnostunut testaamaan ja tuottamaan eri tekniikoilla aurinkoenergiaa omaan ja asiakkaiden tarpeeseen.

Jos et voi hankkia omalle katollesi paneeleja, voit vuokrata sellaisen omaan käyttöösi Kupittaan aurinkovoimalasta.