15.12.2017

Artukaisten vastuullisempi höyryntuotantokeskus toimintaan ensi keväänä

Turun Artukaisiin nousevan höyryntuotantolaitoksen ja höyryverkoston rakentaminen etenee suunnitellusti, ja viimeistelytyöt ovat parhaillaan käynnissä.

Koeajo suoritetaan tammikuussa. Bioenergiaa tuottava laitos voidaan ottaa käyttöön keväällä 2018.

Uusi laitos korvaa vanhan, polttoöljyllä toimivan laitoksen. Se tulee vähentämään merkittävästi raskaan polttoöljyn tarvetta sekä hiilidioksidipäästöjä Turku Energian höyryn tuotannossa. Laitoksen pääpolttoaineena tullaan käyttämään puupohjaisia polttoaineita kuten kanto-, ranka- ja kokopuuhaketta sekä sahanpurua ja kuorta.

Siirtyminen öljystä metsähakkeeseen vähentää vuotuisesti höyryn- ja lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 20 000 tonnia.

- Uusi biokäyttöinen höyrykeskus sopii erinomaisesti ympäristöohjelmaamme.

Olemme Turku Energiassa sitoutuneet siihen, että myymästämme energiasta 50 prosenttia tuotetaan uusiutuvilla polttoaineilla vuoteen 2020 mennessä. Myös asiakkaamme toivovat, että hyödynnämme enemmän uusiutuvia energialähteitä, kertoo Turku Energian projektipäällikkö Jari Lahtinen.

Laitos tuottaa valmistuttuaan höyryä ja lämpöä viidelle Artukaisten alueen teollisuusyritykselle, jotka ovat Bayer Oy, Suomen Nestlé Oy, Oy Lunden Ab Jalostaja, PCAS Finland Oy ja Eckes-Granini Finland Oy Ab. Yritykset käyttävät höyryä muun muassa pastoreissa ja pesukeskuksissa, reaktorikattiloissa sekä ilmanvaihdon kostutuksessa.

Artukaisten uuden höyryntuotantolaitoksen pinta-ala on 1 483 m2 ja tilavuus 2 3600 m3. Varakattila toimii nestekaasulla. Tuotantolaitoksen teho on 12 MW ja varakattilan 10 MW.