OptiWatti-ohjaus sopii koteihin ja kiinteistöihin, joissa on suorasähköllä toimiva patteri, katto- tai lattialämmitys ja mahdollisesti myös ilmalämpöpumppu. Ohjaukseen voi lisätä myös lämminvesivaraajan. Se on sopiva hallintajärjestelmä myös sähkölämmitteisiin vapaa-ajan asuntoihin.
27.11.2017 | Teksti Johanna Pelto-Timperi | Kuvat Turku Energia ja OptiWatti

Älykäs sähkölämmityksen ohjaus tuo säästöä

Turku Energia on aloittanut yhteistyön OptiWatin kanssa. Älykäs OptiWatti-ohjaus ja pörssisähköhinnoiteltu Louna Tunti -sopimus tuovat selvää säästöä kodin ja mökin energiakustannuksiin.

Langaton OptiWatti-ohjaus mukauttaa älykkäästi kodin, mökin tai muun kiinteistön suorasähköjärjestelmän toiminnan olosuhteiden ja lämmitystarpeen mukaisiksi. OptiWatti Oy:n OptiWatti-ohjausjärjestelmä auttaa pitämään sähkölaskun kurissa. Hallintajärjestelmän avulla huonekohtaisia lämpötiloja on helppo säätää käytön mukaan. Kodin sähkönkulutuksesta noin puolet menee lämmitykseen. Huonekohtainen säätö voi OptiWatin laskelmien mukaan tuoda jopa 40 prosentin säästön lämmityskustannuksiin. Kun energiankäyttö vähenee, pienenee sähkölaskun ohella myös sähkölämmittäjän hiilijalanjälki.

Sopii suorasähkölammittäjälle

OptiWatti-palvelussa asukas määrittää huonekohtaiset lämpötilat älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Tämän jälkeen huoneeseen asennettu laitteisto huolehtii ohjauksesta automaattisesti. 

OptiWatti sopii suorasähkölämmitykseen, jossa käytetään pattereita, katto- tai lattialämmitystä tai ilmalämpöpumppuja. Lisäksi ohjaukseen voi liittää ilmalämpöpumpun, lämminvesivaraajan, auton lämmityksen sekä vesivuodon tunnistavia vuotovahteja. Järjestelmä sopii myös mökin lämmityksen etäohjaukseen.

Ohjauksen käyttöönotto on helppoa, koska langaton tekniikka ei vaadi johdotuksia. Nykyiseen lämmitysjärjestelmään ei myöskään tarvitse tehdä muutoksia, koska OptiWatti voidaan asentaa sen rinnalle.

Järjestelmän asennustöistä on mahdollista saada kotitalousvähennyksen.

Välitä ylilämmittämistä

– Yhteistyöllä tuomme asiakkaillemme uusia digitaalisia ratkaisuja kotien ja mökkien lämmitykseen: älykästä ohjausta, energiansäästöä ja etähallintaa, sanoo Turku Energian palvelukehittäjä Hanna Pitkänen.

Ohjaus optimoi kiinteistö- ja huonetasolla lämpötiloja ja estää turhan ylilämmityksen. Tämä lisää asumismukavuutta. Säästöä syntyy esimerkiksi siitä, että huoneiden lämpötilaa voidaan laskea, kun ketään ei ole kotona ja öisin. Makuuhuoneen lämpötilan säätäminen yön ajaksi alemmas parantaa unen laatua.

Lämmityksen tason seuraaminen auttaa löytämään säästökohteita. Kun vähentää yhden asteen, merkitsee se jo noin viiden prosentin säästöä lämmityskustannuksiin. OptiWatin huonekohtaisella ohjauksella säästöä on mahdollista saada vielä enemmän.

Järjestelmän ohjaus on helppoa, käyttäjä säätää vain halutut lämpötilat huoneittain. Jos jokin huone on vain harvoin käytössä, kannattaa sen lämpötila pitää muita huoneita pienemmällä. Ohjauksessa otetaan huomioon myös ulkolämpötila ja sääennuste. Järjestelmä oppii tulkitsemaan, miten yksittäiset huoneet reagoivat lämmönsäätöihin. Lomilla taas koko huoneistoa voidaan ohjata säästöprofiiliin yhdellä komennolla.

Aina edullisin hinta

– OptiWatin kanssa suosittelemme Turku Energian Louna Tunti -sähkösopimusta, koska OptiWatti ohjaa lämmityksen automaattisesti edullisemmille tunneille asuinmukavuudesta kuitenkaan tinkimättä. Louna Tunti -tuotteessa sähkön hinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä seuraavan vuorokauden tunneille edellisenä päivänä klo 15 ja OptiWatti hyödyntää lämmityksen ohjauksessa näitä tietoja, Hanna kertoo.

OptiWatti

OptiWatin hinnat ovat alkaen 1 260 euroa, joka sisältää laitteiston ja asennuksen. Kuukausimaksu on viisi euroa, joka kattaa päivitykset sekä asiakaspalvelun. Asennuksen tekee valtuutettu sähköasentaja ja työn osuudessa voi hyödyntää kotitalousvähennystä. Pyydä tarjous www.turkuenergia.fi/ optiwatti

Louna Tunti

Louna Tunti-sähkösopimuksen perusmaksu on 3,78 euroa kuukaudessa ja energiahinta muuttuva spot-pohjainen hinta lisättynä välityspalkkiolla 0,29 senttiä/kWh. Tee sopimus www.turkuenergia.fi/ lounatunti