Nyt turkulaiset voivat tehdä arvovalinnan ja ryhtyä itse aurinkosähkön tuottajiksi. Yksikin paneeli on askel eteenpäin ekologisessa sähköntuotannossa ja pois hiilellä tuotetusta sähköstä. Kerrostalokaksion kulutuksesta yhden paneelin tuotto vastaa noin 10 %
26.08.2015 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Esko Keski-Oja

Vuokraa oma aurinkopaneli

Turku Energia rakentaa aurinkovoimalan, josta halukkaat voivat vuokrata oman aurinkopaneelin. Kun vuokraat oman nimikkopaneelin, olet mukana tuottamassa ympäristöystävällistä sähköä.

Pian Kupittaalla, Teknologiakiinteistöt-yrityksen katolla, aurinkopaneelit tuottavat turkulaisille vihreää sähköä. Paneelit ovat käyttökunnossa ensi keväänä.

– Nimikkopaneelin vuokraamalla voit vaikuttaa aidosti uusiutuvan energian lisäämiseen Suomessa. Kun vuokraat oman paneelin, Suomessa tuotetun aurinkoenergian määrä kasvaa täsmälleen nimikkopaneelin tuotannon verran, kertoo Turku Energian Sähkönmyyntiyksikön johtaja VILLE PENTTI.

Pääkaupunkiseudulla toimiva energiayhtiö on rakentanut jo kaksi aurinkovoimalaa, joista asiakkaat ovat saaneet vuokrata paneeleita. Ne ovat olleet huippusuosittuja. Nyt samaan on mahdollisuus myös Turussa.

– Nimikkopaneeli on hyvä vaihtoehto aurinkoenergian tuottamiseen esimerkiksi kerrostaloasukkaille ja omakotiasukkaille, joilla ei ole halua tai mahdollisuutta investoida omaan aurinkopaneelilaitteistoon, Ville toteaa.

Kompakteja yksiöitä

– Asennamme katolle 200 paneelia. Aurinkovoimalan saavuttaman suosion mukaan voimme tarvittaessa rakentaa ketterästi lisää tämän kokoisia yksiköitä, Ville lupaa. Suomen suurimman aurinkovoimalan tittelistä ei ole tarkoitus kilpailla vaan uusia voimaloita rakennetaan joustavasti tarpeen mukaan. Pienille voimaloille on helpompi löytää sopivan kokoisia kattojakin. Paneelit asennetaan korkean rakennuksen tasakatolle. Malliltaan ne ovat kiinteitä eli ne suunnataan optimaalisesti siten, että aurinkoenergia saadaan parhaiten talteen. Yhden paneelin pinta-ala on 1,9 neliömetriä. Aurinkopaneelien yhteenlaskettu tarkka teho on 54,6 kW ja arvioitu vuosituotanto 40 000 kWh. Yhden nimikkopaneelin teho on 260 W ja arvioitu tuotantomäärä on noin 200 kWh vuodessa.

– Yhden paneelin tuotto vastaa kerrostalokaksion kulutuksesta noin kymmentä prosenttia, Ville havainnollistaa.

Ekologinen valinta

Kuukausivuokralla asiakas saa oikeuden koko paneelin tuotantoon. Sähkölaskulla veloitetaan kuukausivuokra ja hyvitetään paneelin tuotanto. Yhden paneelin kuukausivuokra on 4,30 euroa. Asiakas voi maksimissaan vuokrata viisi paneelia.

– Jos kuluttaja ajattelee vain euroja, vuokraus ei kannata. Me uskomme, että on kuitenkin paljon asiakkaita, jotka haluavat ekologisilla valinnoillaan tukea uusiutuvaa energiantuotantoa. Jokainen ostettu paneeli on pois hiilellä tuotetusta sähköstä, Ville toteaa.

Myös yritykset voivat ostaa itselleen nimikkopaneelin. Turku Energian tavoitteena on tuottaa puolet myydystä sähköstä ja lämmöstä uusiutuvalla energialla vuoteen 2020 mennessä.

– Tuon tavoitteen saavuttaaksemme rakennamme aurinkovoimaa. Aurinkosähkön tuotantokustannukset laskevat vuosi vuodelta, joten tuotanto on jo varsin kannattavaa.

Oman nimikkopaneelin voit varata www.turkuenergia.fi● 

Vuokraa oma aurinkopaneeli www.turkuenergia.fi