23.02.2017 | Teksti Taneli Santamäki, Päivi Rae/ Turku Energia | Kuvat Dreamstime

Viherhuone lämmittää mieltä ja sisäilmaa

Kodin kylkeen rakennettu viherhuone lisää varmasti elämänlaatua. Oikein toteutettuna se voi tuoda säästöjä myös lämmityskuluihin.

Viherhuone on monikäyttöinen tila
Viherhuone sopii taimenkasvatuksen lisäksi myös tiettyjen kasvien talvisäilytykseen. Viherhuoneen ei toisaalta tarvitse olla pelkästään kasveille varattu tila, vaan vihreä keidas houkuttelee myös ruokailemaan, leikkimään ja oleskelemaan.

Lämmitä viherhuonetta maltilla ja vain tarpeeseen
Arimmat talvehtivat kasvit voivat kestää jopa -5 asteen pakkasen. Silloin tarvitset jo lämmittimen, jotta lämpötila ei putoa liikaa. Jos haluat pitää viherhuoneessasi lämpimän ilmanalan kasveja, varaudu siihen, että lämmittämisen lasku kasvaa selvästi enemmän kuin kodin lämmitykseen saamasi hyödyt.

Viherhuoneella viilennystä
Energiatehokkaassa viherhuoneessa on hyvä olla valmiina keino, jolla pystyt kesällä tuulettamaan liiallisen auringon lämmön pois tehokkaasti. Keskikesän kuumuutta estääksesi voit myös istuttaa viherhuoneen seinustalle köynnöksen. Yhdessä nämä toimet vähentävät kotiisi tulevaa lämpöä ja siten pystyt vähentämään ilmastoinnin kustannuksia.

Muista eristys
Viherhuoneen tulisi olla hyvin eristetty. Silloin pystyy talvella keräämään talosta tulevan hukkalämmön ja talvisen auringonpilkahduksen tuottaman lämmön. Samalla myös kotisi pysyy lämpimänä pienemmällä lämmitysenergian määrällä. Keväällä ja syksyllä viherhuone kerää auringonsäteet ja lämpenee ilmaisella energialla ulkoilmaa lämpimämmäksi. Ota silloin kaikki hyöty irti ja nauti ylimääräisestä olohuoneestasi.

Kerää kaikki lämpö talteen
Viherhuoneen sisämateriaalit voivat oikein valittuna vähentää lämpöhävikkiä hyvinkin paljon. Auringon lämpö sitoutuu viherhuoneeseen hyvin jos seinässä tai lattiassa on kiveä, tiiltä tai betonia. Illan viiletessä varaava materiaali luovuttaa lämpöä ja siten tasaa lämpötilan vaihteluita.

Älykäs tapa kasvattaa yrttejä
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta rakentaa kokonaista viherhuonetta, voita aina hankkia pienen älypuutarhan. Turkulainen innovaatio, Plantui Smart Garden, mahdollistaa tuoreiden yrttien kasvattamisen läpi vuoden. Kasvun mahdollistavat tehokkaat LED-lamput.

Lasitettu parveke on kevyt versio viherhuoneesta
Lasitettua parveketta pystyt käyttämään jo aikaisin keväällä ja nauttimaan auringon lämmöstä vaikka ulkona on vielä hyvinkin viileää. Myös kasvit kukoistavat pidempään lämpimällä parvekkeella. Muistathan, että parvekekin voi tulla auringon paisteessa liian kuumaksi ja lasien avaamisella voit vähentää sisälle tulevaa lämpöä.

Huom! Mikäli harkitset viherhuoneen rakennuttamista, muista tarkistaa kuntasi rakennusvalvonnalta tarvitsetko rakennus- tai toimenpidelupaa.