13.01.2016 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Turun Kaupunki

Turku Energia mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta

Valtioiden solmima kansainvälinen ilmastosopimus luo pohjan pitkän aikavälin toimenpiteille ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Turku Energia on sitoutunut tavoitteisiin ja satsaa vahvasti kestäviin uusiutuviin energiamuotoihin.

Pariisissa järjestettiin joulukuun alussa ilmastokokous, jossa solmittiin uusi maailmanlaajuinen ilmastosopimus. Turku Energia, Turun kaupunki ja Sitra esittelivät Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä järjestetyssä seminaarissa Turun energiajärjestelmän uudistamishanketta. Turun hanke on hyväksytty osaksi uutta kaupunkien ilmastokärkihankkeiden TAP-ohjelmaa (Transformative Actions Programme), joka on merkittävin maailmanlaajuinen kaupunkien ilmasto-ohjelma tähän mennessä.

- On todella hienoa, että tekemämme työ uusiutuvan energian osuuden kasvattamiseksi on huomattu ja Turku on otettu mukaan osaksi globaalia kaupunkien ilmastokärkihankkeiden ohjelmaa. Tuotamme jo nyt kolmanneksen Turun alueen energiasta uusiutuvilla energialähteillä ja tavoitteenamme on nostaa määrä 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, Turku Energian toimitusjohtaja Risto Vaittinen kertoo.

Turku Energia on panostanut uusiutuvaan energiaan 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Tästä ovat konkreettisia esimerkkejä Orikedon hakelämpökeskus, Kakolan jätevedenpuhdistamon lämmön talteenotto, biokaasun tekeminen puhdistamolietteestä ja höyryn tuottaminen puukaasusta. Vuodenvaihteessa Turun Luolavuoreen valmistui Suomen suurin pellettilaitos, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa vara- ja huippulaitoksena.

Tänä vuonna Kupittaalle rakentuu aurinkovoimala ja ensi vuonna valmistuu Naantaliin uusi monipolttovoimalaitos. Pariisin ilmastokokouksessa Turun suunnitelmista kiinnostusta herätti erityisesti Skanssin alue ja sen kaksisuuntainen energiajärjestelmä.

Turku Energian ilmastohankkeet ovat saaneet huomiota jo viime keväänä, kun Turku Energian ilmastoystävällinen energiapaketti voitti Energiateollisuuden Kestävän kehityksen foorumin myöntämän Vuoden ilmastoteko 2015 -tunnustuksen.