15.02.2016 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Turku Energia

Tämän vihreämpää sähköä ei voi olla

Turku Energian Kupittaan aurinkovoimalan ensimmäiset paneelit menivät viime kesänä kuin kuumille kiville. Nyt niitä kuitenkin taas saa, sillä helmikuussa tuli vuokrattavaksi lisää paneeleita.

Huhtikuussa Kupittaalla, Teknologiakiinteistöt-yrityksen katolla, alkavat aurinkopaneelit tuottaa turkulaisille vihreää sähköä. Jos talvi jatkuu pitkään, pakkas- ja lumitilanne voi siirtää voimalan valmistumista.

Nimikkopaneeli on hyvä vaihtoehto aurinkoenergian tuottamiseen esimerkiksi kerrostaloasukkaille ja omakotiasukkaille, joilla ei ole halua tai mahdollisuutta investoida omaan aurinkopaneelilaitteistoon.

Ensimmäiset 170 paneelia menivät elokuussa vajaassa viikossa vuokralle ja varausjonossakin oli vuoden alussa jo 50 ihmistä. Kuluttajien signaalin rohkaisemana Turku Energia laittoi 80 lisäpaneelia vuokrattaviksi 11.2.2016.

– Aurinkopaneelit menivät vuokralle nopeammin kuin uskalsimme toivoa. Mutta toisaalta, tämä on niin ajan henkeen sopiva hanke, etten itse ole hämmästynyt niiden suosiosta, kertoo Turku Energian kuluttajamyynnin päällikkö Katri Kronström.

Jonoon kannattaa ilmoittautua, vaikka kaikki paneelit olisivat jo menneetkin vuokralle. Näin kuluttaja voi ottaa kantaa sen puolesta, että haluaa ekologista energiantuotantoa.

– Seuraamme jonotilannetta ja mietimme sen perusteella uuden voimalan perustamista, Katri lupaa.

Kotimaista energiaa

Aurinkovoimalan toimittaa salolainen Areva Solar Oy, joka on ainoa Suomessa perusaurinkopaneeleita valmistava yritys.

– Tämän kotimaisemmaksi ja vihreämmäksi ei aurinkovoimala enää voi muuttua. Paneelit tehdään ja kasataan Salossa, joten tuemme samalla varsinaissuomalaista yrittäjyyttä. Pyrimme toimittajan valinnassa ekologisuuteen. Nyt paneelin matka käyttöpaikalle on mahdollisimman lyhyt ja tuotanto sekä valmistusprosessi mahdollisimman vähäpäästöisiä, Katri kertoo.

– Paneeleidemme pii-kennot tulevat Aasiasta, mutta muuten komponentit ovat pääosin Suomesta tai EU-alueelta. Positiivisin miettein lähdemme aurinkovoimalaa rakentamaan, kertoo Areva Solarin toimitusjohtaja Anu Areva.

Areva uskoo, että aurinkovoimaloiden määrä Suomessa tulee lisääntymään suuresti jo tämän vuoden aikana.

Helppo ekoteko

Yhden paneelin kuukausivuokra on 4,30 euroa. Kuukausivuokralla asiakas saa oikeuden koko paneelin tuotantoon. Sähkölaskulla veloitetaan kuukausivuokra ja hyvitetään paneelin tuotanto. Asiakas voi maksimissaan vuokrata viisi paneelia.

Katri muistuttaa, että oma vuokrapaneeli ei näillä energian hinnoilla ole mikään kultakaivos. Paneelin vuokra on 4,30 kuukaudessa ja se tuottaa ehkä noin euron verran aurinkosähköä. Sama höytytuottosuhde paneelilla tosin olisi, vaikka se olisi oman talon katolla.

– Investoinnit ja laitoksen ylläpito maksavat meillekin aika paljon, mutta tämä onkin ekoteko puhtaamman ympäristön puolesta ja tukee tavoitettamme nostaa uusiutuvan energian osuus tuotannossa ja hankinnassa 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä, Katri toteaa.

Yhden paneelin tuotto vastaa kerrostalokaksion kulutuksesta noin kymmentä prosenttia.

– Jos kuluttaja ajattelee vain euroja, vuokraus ei kannata. Me uskomme, että on kuitenkin paljon asiakkaita, jotka haluavat ekologisilla valinnoillaan tukea uusiutuvaa energiatuotantoa. Meille tulee valtavasti yhteydenottoja myös yrityksiltä, jotka tarjoavat kattotilaa aurinkopaneeleille tai jotka toivovat, että toteuttaisimme heille yrityksen tarpeisiin voimalaitoksen. Puntaroimme kaikkia näitä pyyntöjä vakavasti tulevaisuudessa, Katri kertoo.

Varaa paneelisi tai liity jonotuslistalle tästä