28.11.2016 | Teksti Pirkko Soininen | Kuvat Mikael Soininen

Suomen Joutsen sai uudet valot

Suomen Joutsen sai tänä syksynä uuden valaistusjärjestelmän. Turku Energialta tilattiin valaistuksen uusiminen samassa yhteydessä, kun laiva oli telakalla huollossa.

Mitä Suomen Joutsenen huolto piti sisällään, Tapio Maijala Forum Marinumista?

Suomen Joutsenen määräaikaishuolto tehdään kymmenen vuoden välein. Huolto sisälsi telakoinnin ja vielä ensi vuoteen jatkuvia korjaustöitä. Painepesimme, hiekkapuhalsimme ja maalasimme aluksen pohjan ja ulkolaidat. Puhdistimme, pesimme ja hiekkapuhalsimme pilssin. Ankkurikettingit vedettiin ulos telakka-altaan pohjalle, pestiin, hiekkapuhallettiin ja maalattiin. Myös riki painepestiin ja maalattiin. Laivan sisätilojen lämpöeristys ja panelointi uusitaan talvella.

Mitä Turku Energia teki viisiviikkoisen huoltotelakoinnin aikana, projektipäälikkö Mikko Holopainen? 

Viisiviikkoisen telakoinnin aikana päivitimme Suomen Joutsenen valaistuksen muun muassa korvaamalla alusta valaisevat pienet valonheittimet uusilla pitkäikäisillä ja energiatehokkailla LED-valonheittimillä. Kävimme läpi myös aluksen valaistukseen liittyvät kytkennät ja kaapeloinnit.

Miten paljon valaisimia Suomen Joutseness on, Mikko Holopainen?

Suomen Joutsenella on 31 kohdevalaisinta. Valaisimet ovat laiturilla sekä aluksessa mastojen juurilla ja mastoissa. Asensimme uusia LED-valaisimia 25 kappaletta vanhojen tilalle. Lisäksi huolsimme kuusi vanhaa valaisinta ja vaihdoimme niihin uudet lamput. Uusien LED-valojen teho on 17 W/kpl, vanhat valaisimet olivat teholtaan 46 W. LED-valoissa on pidemmät polttoajat kuin vanhoissa valaisimissa, joten huolto- ja vaihtoväli pitenevät. Energiansäästö tulee hyvänä bonuksena.

Miksi valaistus uusittiin, Tapio Maijalta? 

Suomen Joutsen valaistiin Turku Energian toimesta vuonna 2003 ja nyt oli sopiva tilaisuus uusia osin toimimaton ja osin ajastaan jälkeen jäänyt valaistusjärjestelmä. Aluksen olleessa telakalla oli mastossa olevia valoja helpompi asentaa ja vaihtaa. ●