13.05.2015 | Teksti JOHANNA PELTO-TIMPERI | Kuvat ESKO KESKI-OJA

Omat paneelit testikäytössä

Turku Energia asensi talven aikana Linnankadun vanhan voimalaitoksen katolle 44 aurinkopaneelia.

Auringon säteily sisältää paljon energiaa. Nyt Turku Energiassakin saadaan kaapattua pieni osa paisteesta yhtiön omiin aurinkopaneeleihin. Testaus­ ja koekäyttömielessä rakennetut paneelit ovat toimineet odotetusti, eikä häiriöitä ole ollut.

– Rakensimme vanhan voimalaitoksen katolle aurinkosähköjärjestelmän, jossa on 44 kappaletta 300 watin paneelia. Yksi paneeli on kooltaan kaksi neliötä. Järjestelmän nimellisteho on 13,2 kilowattia (kW). Tämä on jo kohtuullisen kokoinen laitos verrattuna tyypillisiin omakotitalojen 2–5 kW järjestelmiin, kertoo Turku Energian urakointipalvelujen projektipäällikkö MIKKO HOLOPAINEN.

Voimalaitoksen katolle oli helppo asentaa paneelit, koska se on tasainen ja vain noin 10 asteen kulmassa. Kate on huopaa, joten oli järkevintä valita kiinnitystapa, joka ei vaadi reikien tekemistä kattoon. Paneelit asennettiin alumiiniprofiilitelineisiin, jotka tuettiin 30 kilon betonilaatoille, joiden yhteismassa on 1 500 kiloa. Kun laitteisto itse painaa lähes saman verran, on kokonaisuuden yhteispaino noin 3 000 kiloa.

Tietoa ja käyttökokemusta 

Mikko kertoo, että omien aurinkopaneelien kautta Turku Energia saa tietoa siitä, miten aurinkosähkön käyttöönotto toimii lupamenettelystä ja laitehankinnasta asennukseen, mittaukseen ja verkkoon siirtoon asti.

– Näin voimme seurata myös mahdollisia häiriötä sekä sitä, kuinka paljon paneeleita pitää huoltaa. Päätimme, ettei niistä poisteta esimerkiksi lunta. Tänä talvena lunta oli niin vähän, ettei siitä ollut haittaa. Tammi­, helmi­ ja maaliskuussa tuotantoa olikin koko ajan, mutta se oli vähäistä. Huhtikuussa aurinkoisina päivinä uusiutuvaa sähköä on saatu katolta jo reippaasti. Mikko kertoo, että testipaneelien asennus­ ja käyttökokemukset analysoidaan kuluvan vuoden aikana, jonka jälkeen päätetään mahdollisista jatkotoimista.

– Olen nyt tutustunut tarkemmin aurinkosähköön ja se vaikuttaa mielenkiintoiselta energianlähteeltä. Myös tekniikassa on kiinnostavia ratkaisuja. Kun investoinnit ovat maksaneet itsensä takaisin, auringosta saa ilmaista ja uusiutuvaa sähköä kotiin tai yritykseen, Mikko miettii. ●