Uusi uljas M/S Roope haki Nötöstä polttokelpoista jätettä
28.08.2017 | Teksti Elina Kivilä | Kuvat Elina Kivilä

M/S Roope auttaa pitämään saariston siistinä

Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) ylläpitää saariston ja järvialueiden puhtautta erilaisilla palvelupisteillä. Yhdistyksellä on lisäksi huoltoalukset kullakin huollettavallaan vesistöalueella. Pääsimme viettämään päivän Saaristomerellä upouuden M/S Roopen matkassa.

PSS ry:n kaikki työveneet ovat olleet raskaassa käytössä, ja kalusto kaipaa jo akuutisti kunnostusta. Esimerkiksi vanha M/S Roope palveli yhdistystä 30 vuoden ajan ja jäi jätemäärien kasvaessa auttamatta liian pieneksi. PSS ry:n ”Kalusto kuntoon” -kampanjoiden aikana kerättyjen lahjoitusten, yritysyhteistyön ja valtion tuen myötä yhdistys sai vihdoin tilata Saaristomerelle uuden aluksen syksyllä 2016. Uusi alus kastettiin käyttöön jo kesäkuussa 2017 samalla nimellä kuin edeltäjänsä. Turku Energia on yksi kampanjan tukijoista.

Kierros Korppoon suuntaan

Klo 8.30 Pärnäinen, Nauvo. Saavumme lauttarantaan, jossa M/S Roope odottaa vieraitaan. Myös laivakoira Igor tervehtii tulijoita. Se on saanut jostain kepin mukaansa ja haluaisi leikkiä. Uusi huoltoalus näyttää upealta. Se on suunniteltu työtehtävien kannalta järkevästi ja sisältää modernia tekniikkaa. Miehistöllä on omat hytit, toisin kuin vanhalla aluksella, ja sisustus on kotoisaa.

KLO 8.40 M/S Roope lähtee matkaan. Puikoissa on konepäällikkö Kari Lahtinen. Hän ja muut kolmihenkisen miehistön jäsenet asuvat aluksella arkisin koko avovesikauden ajan eli suurin piirtein toukokuusta loka-marraskuuhun.

KLO 9.40 Berghamn, Nauvo. Konepäällikkö ohjaa aluksen rantaan ja kansimies Saana Väänänen loikkaa keularampilta maihin ja työntouhuun. Rannassa on punainen harjakattoinen jätekatos. Sinne on koottu saaren jätteet jätesäkkeihin ja -astioihin. Huoltoaluksen päällikkö Okko Salo rientää Saanan avuksi kuljettamaan jätteitä alukselle. Työtahti on ripeä, ja ensimmäinen työkeikka on ohi kymmenessä minuutissa.

– Hyötyjätteen lajittelu sujuu suomalaisilta hyvin. Tässä työssä kuitenkin näkee, että lomalla lajittelu saattaa unohtua. Jätepisteiltä löytyy vaikka mitä, myös ongelmajätteitä ja romua. Vanhat kiukaat ovat hittituote, Okko kertoo.

KLO 10.50 Nötö, Nauvo. Saaren rannassa näkyy suuria jätteiden syväkeräyssäiliöitä rivissä. Tällä kertaa kyytiin otetaan polttokelpoista jätettä. Miehistö ohjaa aluksen kannella olevaa nosturia kauko-ohjaimella. Nosturi nostaa suuren jätesäkin ylös ja vie sen aluksen kannella olevalle roskasäiliölle, jonne jätteet tyhjennetään. Säiliössä on jätepuristin, minkä ansiosta sinne mahtuu paljon enemmän jätettä kuin vanhalle huoltoalukselle.

– Aiemmin piti valita kahdesta työtehtävästä toinen. Uudella Roopella pystymme tekemään molemmat, sanoo 12 vuotta yhdistyksellä aluksen päällikkönä ja konepäällikkönä työskennellyt Kari.

KLO 12.20 Aspö, Korppoo. Myös täällä on tyhjennettävänä punainen jätekatos. Puolen tunnin kuluttua työurakka on valmis ja koittaa lounasaika. Miehistö saa lepotauon kalakeittolautasten ääressä.

Lounaan jälkeen on jo aika suunnata takaisin Pärnäisiin. Normaalisti M/S Roopen kierros pitää sisällään noin 30 pysähdyspaikkaa.

Aspön vieraspalvelun isäntä Tore Johansson tulee perheineen laiturille toivottamaan Roopelle hyvää matkaa. Tore on kiitollinen yhdistyksen tekemästä työstä.

– Roope on meille hyvin tärkeä. Ilman sitä lojuisivat jätteet täällä ties kuinka kauan. Yhdistys on uuden kalustonsa ansainnut, Tore kertoo hymyillen. ●

PSS ry:n ”Kalusto kuntoon” -kampanja jatkuu. Lisätietoa osoitteessa pidasaaristosiistina.fi/kalusto_kuntoon