Höyryntuotantolaitoksen työmaalla projektipäällikkö Jari Lahtinen (oik.) ja projektiasiantuntija Aleksi Rantasalo.
28.08.2017 | Teksti Johanna Pelto-Timperi | Kuvat Timo Jakonen

Lisää höyryä keväällä

Artukaisiin nousevan höyryntuotantolaitoksen rakentaminen on vauhdissa ja uusi laitos voidaan ottaa käyttöön ensi keväänä. Rakentaminen etenee aikataulun mukaan, kertoo projektipäällikkö Jari Lahtinen Turku Energiasta.

Miksi tarvitaan uusi höyryntuotantolaitos?

Uusi laitos korvaa vanhan, raskasta polttoöljyä käyttävän laitoksen. Uusi höyryntuotantolaitos tulee käyttämään puupohjaisia polttoaineita, kuten kanto-, ranka- ja kokopuuhaketta sekä sahanpurua ja kuorta. Olemme Turku Energiassa sitoutuneet siihen, että myymästämme energiasta 50 prosenttia tuotetaan uusiutuvilla polttoaineilla vuoteen 2020 mennessä. Myös asiakkaamme toivovat, että siirrymme uusiutuviin polttoaineisiin. Uusi laitos vähentää osaltaan hiilidioksidipäästöjä 20 000 tonnia vuodessa. Laitoksen varakattila on nestekaasukäyttöinen. Sitä käytetään todennäköisimmin vain silloin, kun kiinteän polttoaineen kattilaa huolletaan. Tuotantolaitoksen teho on 12 MW ja varakattilan teho on 10 MW.

Missä vaiheessa rakentaminen on?

Syksyllä kattilalaitoksen rakennuksen runko, seinät ja vesikatto ovat valmiina ja viimeistelytyöt menossa. Vastaavasti polttoaineen vastaanottorakennuksen ja seulomon runkotyöt ovat silloin käynnissä.

Laitoksen rakentamiseen liittyy uuden höyryverkoston rakentaminen. Laitos valmistuu keväällä 2018.

Mitä teollisuusasiakkaat tekevät höyryllä?

Laitos tuottaa valmistuessaan höyryä ja lämpöä viidelle alueen teollisuusyritykselle eli Bayer Oy:lle, Suomen Nestlé Oy:lle, Oy Lunden Ab Jalostajalle, PCAS Finland Oy:lle ja Eckes-Granini Finland Oy Ab:lle. Yritykset käyttävät höyryä omissa prosesseissaan, kuten autoklaaveissa, pastoreissa ja pesukeskuksissa, reaktorikattiloissa sekä ilmanvaihdon kostutuksessa.

Onko teillä muita höyryntuotantolaitoksia? 

Meillä on Tengströminkadulla höyryntuotantoa, jota käyttävät Orion Oyj ja Kiilto Clean Oy. Lisäksi höyryä tuotetaan Artukaisissa Lännen tekstiilihuolto Oy:lle, TYKS:n sairaalan kupeessa on myös laitos, joka tuottaa höyryä esimerkiksi sairaalalle välinehuollon käyttöön. ●

Artukaisten höyryntuotantolaitos:

❯ Teho: 12 MW, varakattila 10 MW
❯ Polttoaineet: puupohjaiset polttoaineet
❯ Käynnistys- ja varapolttoaine: nestekaasu.