Jenni Välimäki vuokraa Timo Kosken punaista pikkupakua, kun tavaraa on enemmän kuljetettavana. Yleensä vuokraaja ja auton käyttäjä eivät kohtaa toisiaan, koska auton ovet voi avata tekstiviestin avulla.
24.08.2015 | Teksti Johanna Pelto-Timperi | Kuvat Timo Jakonen

Lainaa naapurin auto

Jos tarvitset autoa vain harvoin, on sitä turha seisottaa parkkipaikalla. Kortteliauto-toiminta tarjoaa vaihtoehdon auton omistamiselle.

Turun Martissa seisoo vihreän puutalon pihalla punainen, pienikokoinen pakettiauto. Auto on Timo Kosken, mutta sitä saa lainata Kortteliauto-palvelun kautta.

– Tarvitsen itse autoa vain pari kertaa viikossa. Auton hankinta ja ylläpitokustannukset ovat kuitenkin korkeat, joten vertais-vuokrauksen kautta saan tasoitettua kuluja, Timo kertoo.

Timo kuuli pari vuotta sitten palvelusta kaveriltaan. Kun tuli auton vaihdon aika, hän liittyi mukaan Kortteliautoon.

Kun polkupyörä ei riitä 

Kortteliautotoiminnan yhtenä lähtökohtana on ympäristöajattelu ja autojen määrän vähentäminen. Timon autoa toisinaan lainaava Jenni Välimäki ei halua omistaa omaa autoa.

– Kuljen yleensä polkupyörällä tai bussilla. Autoa tarvitsen vain silloin, jos tavaraa ei saa kuljetettua julkisilla liikennevälineillä. Keväällä lainasin kortteliauton, kun kävin puutarhakaupassa ostamassa multaa ja muita puutarhatarvikkeita. Olen myös vienyt Timon autolla tavaraa Turun Ekotorille, Jenni kertoo.

– Asun tuossa lähellä, joten minulle tämä on ihan oikea kortteliauto, Jenni nauraa.

Turvallista toimintaa

Kortteliauto-toiminnassa auton omistaja liittyy ensin palvelun käyttäjäksi ja maksaa yhdeksän euron liittymismaksun. Hän ilmoittaa palveluun auton tiedot, jonka jälkeen autoon asennetaan automoduuli. Sen kautta auto liittyy palvelun järjestelmään ja on tekstiviesteillä otettavissa käyttöön. Seuraavaksi viedään vain auton esittely kortteliauto.fi-sivustolle ja toiminta alkaa. Auton omistaja päättää vuokran ja kilometrikustannuksen hinnan.

– Lainaus ei arveluta, koska autoon saa vakuutuksen, joka kattaa myös käyttäjän mahdolliset haaverit. Kortteliauto myös tarkastaa kaikkien vuokraajien luottotiedot ja ajokortin. Mitään ei ole koskaan sattunut, Timo toteaa.

Auton saa käyttöönsä tekstiviestin avulla. GPS:n kautta välittyy tieto laskutettavista kilometreistä.

Timo ottaa autostaan 6,60 euroa tunnilta ja lisäksi 28 senttiä kilometriltä. Polttoaineen hinta kuuluu kilometreihin. Vuokrauksesta saatu tulo on verotettavaa, mutta kortteliautosta saa myös verovähennyksen.

Tieto kulkee puskaradion kautta 

– Tähän mennessä vuokrauksesta saadut tulot ovat lähestulkoon plusmiinusnolla, koska lainaajia on ollut vain noin kerran kuussa. Turussa vertaisvuokraus on lähtenyt hitaasti alkuun, ja vain harva tietää asiasta. Jos autoja olisi enemmän, olisi varmasti vuokraajiakin enemmän, Timo pohtii.

Vertaisvuokraus on yleistä monissa Euroopan maissa. Kortteliauton lisäksi 24Rent tarjoaa autoja yhteiskäyttöön Turussa.

– Vertaisvuokraus sopii hyvin Turkuun, koska täällä pääsee pyörällä lähes kaikkialle. Suurin osa kaupunkilaisista ei tarvitse omaa autoa, miettivät Timo ja Jenni. ●

Lisätietoja: kortteliauto.fi