25.11.2015 | Teksti Maija Rauha | Kuvat Liikennevirta

6+1 syytä siirtyä sähköautoon

Mitä, jos vaihtaisit bensa- tai dieselauton sähköiseen menopeliin? Liikennevirta Oy:n palvelupäällikkö Jaakko Liesmäki kertoo, miksi se saattaa hyvinkin kannattaa.

1 Sähköauto sopii useimmille.

Täyssähköauto sopii useimpien päivittäiseen ajotarpeeseen, koska keskimääräisen suomalaisen ajokilometrit ovat noin 40 kilometriä päivässä. Jos on tarvetta käydä silloin tällöin pidemmällä, on hybridiauto hyvä vaihtoehto. Sillä voi ajella sähköisesti lyhyemmät matkat ja ottaa polttomoottorin käyttöön pidemmillä reissuilla. Niille, jotka ajavat jatkuvasti pitkiä matkoja, sähköauto ei ole paras ajoneuvo.

2 Sähköauto on miellyttävä ajaa.

Sähköautoissa on yleensä automaattivaihteisto. Auto kiihtyy nopeasti ja on täysin äänetön, mikä on miellyttävää ajajan ja matkustajien kannalta. Norjalaisten ja suomalaisten tutkimusten mukaan sähköauton käyttäjät ovat yleensä erittäin tyytyväisiä valintaansa.

3 Lataaminen on edullista.

Sähkö on halvempaa kuin bensiini tai dieselpolttoaine. Sähköauton hyötysuhde on myös selvästi parempi kuin polttomoottoriauton. Sähköauton hankintahinta on korkeampi kuin vastaavasti varustellun polttomoottoriauton. Sijoitus maksaa kuitenkin itsensä takaisin alempien käyttökustannusten muodossa.

4 Ei enää öljynvaihtoja.

Sähkömoottori on teknisesti yksinkertaisempi kuin polttomoottori, ja sen huolto on helpompaa. Esimerkiksi öljyjä ei enää tarvitse vaihtaa. Akut pitää vaihtaa tämänhetkisen arvion mukaan noin 10 vuoden välein. Niiden hinta on kuitenkin laskemassa tuotantomäärien noustessa, ja vanhat akut voidaan hyödyntää energiavarastoina.

5 Sähköauto ei kärytä.

Sähköautossa ei ole ollenkaan pakoputkea, joten se ei tupruta ilmaan sen paremmin pienhiukkasia kuin hiilidioksidiakaan. Sähköauton käytöstä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt riippuvat siitä, miten sähkö on tuotettu. Kun uusiutuvilla menetelmillä tuotetun sähkön osuus kasvaa, sähköautosta tulee yhä ekologisempi vaihtoehto.

6 Jokainen löytää omansa

Sähköautoja on jo markkinoilla niin laaja valikoima, että jokainen löytää kokoluokan ja ominaisuuksien suhteen sopivan menopelin. Lisätietoja autoista ja niiden hankinnasta löytyy esimerkiksi osoitteesta sahkoinenliikenne.fi. Tietoa ja vertaistukea on jaossa Facebookin Sähköautot - Nyt! -ryhmässä. ●

Lataus onnistuu

Sähköauton vaivaton käyttö perustuu auton lataamiseen kotona. Latauspiste asennetaan yleensä autotalliin tai autokatokseen, ja sen tyyppi riippuu automallista. Latauspisteen tulee täyttää muun muassa palo- ja sähköturvallisuusvaatimukset. Taloyhtiöissä latauspisteen järjestäminen vaatii taloyhtiön hallituksen hyväksynnän.

Mikäli haluat sähköautojen latauspisteen yrityksellesi tai taloyhtiöösi, voit ottaa yhteyttä kehityspäällikkö Antto Kullaan, antto.kulla@turkuenergia.fi tai 050-5573257. Kotilatauspisteen asennus onnistuu esimerkiksi Turku Energian yhteistyökumppanin PlugIt Finlandin tai paikallisen sähköasennusliikkeen kautta. Lisätietoja myös: sahkoinenliikenne.fi

Sähköauton käyttäminen onnistuu myös ilman kotilatauspistettä, jos työpaikalla on latauspiste tai auton käyttäjä asuu ja liikkuu taajamassa, jossa on runsaasti julkisia latauspisteitä.

Turku Energian latauspisteet ovat osa valtakunnallista Virtapiste-verkostoa:
❯ Turun linja-autoaseman pysäköintialue, Aninkaistenkatu 20 (pikalataus)
❯ Puutarhakatu 4 (keskinopea)
❯ Hämeenkatu 8 (keskinopea)
❯ Paimion Tammisilta (pikalataus) ●

Tarkemmat tiedot latauspisteistä löydät osoitteesta turkuenergia.fi/sahkoinen-liikenne