16.10.2015 | Teksti Minna Niemelä

Ympäristöohjelmalla eteenpäin - suuria ja pieniä tekoja

Tärkein tehtävämme on toimittaa asiakkaille energiaa luotettavasti, mutta merkityksellistä on, miten sen teemme. Energiayhtiöiden ympäristövaikutukset ovat aina olleet huomattavia ja toimintamme näkyy kaupunkien katukuvassa joka päivä. Tavoitteenamme on hallita kokonaisuutta niin, että häiritsisimme ihmisiä ja ympäristöä toiminnallamme mahdollisimman vähän.

Olen iloinen siitä, että sain olla laatimassa ensimmäistä ympäristöohjelmaamme 17 vuotta sitten. Silloin ympäristöasiat eivät vielä olleet esillä niin paljon, mutta halusimme jo silloin sitoutua niiden jatkuvaan parantamiseen. Haasteita ja yllätyksiä on matkan varrella riittänyt, mutta myös hienoja onnistumisia, joista voimme oikeasti olla ylpeitä. Nyt toteutamme jo kuudetta ympäristöohjelmaa – suuria ja pieniä tekoja ympäristön hyväksi, joista tässä mainittakoon muutamia.

Olemme mukana Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n (TSE) Naantalin monipolttoainelaitoksessa, joka on edennyt aikataulun mukaisesti. Laitos tulee hyödyntämään biopolttoaineita ja sitä kautta lisäämään uusiutuvan energian käyttöä. Myös Turun viime vuoden suurin ympäristöinvestointimme, Luolavuoren uusi pellettilaitos, on valmistumassa joulukuussa. Hyötytuulen tuulivoimalahanke Raahessa etenee ja tuulisähköä on hankittu lisää myös pienemmiltä tuulisähkötoimittajilta. Asiakkaiden pientuotannon edistäminen on edennyt muun muassa Skanssin kaksisuuntaisen kaukolämpöverkkohankkeen kautta. On ollut hienoa nähdä asiakkaiden kasvava innostus aurinkoenergiaan, jonka tuotantoa pyrimme omalta osaltamme lisäämään. Olemme olleet mukana myös Turun seudun sähköisen liikkumisen kehittämisessä osallistumalla sähköautojen latauspisteverkoston laajentamiseen.

Tavoitteemme ovat kovat myös päästöjen vähentämisessä. Vähennämme kaukolämmön hiilidioksidin ominaispäästöjä 40 % vuoteen 2020 mennessä. Siirrymme vuodenvaihteessa huippu- ja varavoiman lämpökeskuksilla raskaasta öljystä kevyeen. Mahdollisia ympäristövahinkoja minimoimme lämpökeskusten öljyjärjestelmien merkittävillä saneerauksilla 2015-2017.

Energiatehokkuuden ja -viestinnän edistäminen on ollut pysyvä osio ympäristöohjelmissamme. Energianeuvontatyö on jatkuvaa. Energiansäästöviikon viettäminen erilaisin sidosryhmä- ja henkilöstön infotilaisuuksineen on kuulunut lokakuun vakio-ohjelmaan jo 18 vuoden ajan. Tänä syksynä olemme valmistelleet muun muassa vanhaan turbiinihalliimme pienen energianäyttelyn sekä ottaneet käyttöön uuden sähköisen uutiskirjeen, jossa kerromme erityisesti vastuullisuuteemme liittyvistä uutisista. Koululaisten energiaopetuksessa olemme myös olleet vuosikaudet mukana. Tekemistä riittää myös oman energiatehokkuutemme tehostamisessa, sähkön ja lämmön siirrossa ja jakelussa.

Sidosryhmiltä saamamme palautteet antavat meille tärkeää viestiä miten olemme onnistuneet. Kuuntelemisen ja välittämisen täytyy olla aitoa. Mielestäni olemme oikealla tiellä.

Minna Niemelä

Kirjoittaja toimii ympäristö- ja laatupäällikkönä Turku Energiassa