08.04.2016 | Teksti Jari Kuivanen

Voiko varsinaissuomalainen energiayhtiö vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen?

MTV on tuottanut keväällä 2016 esitettävän Suomen tulevaisuus tiedesarjan, joka on suurin maassamme koskaan toteutettu tiedesarja.

Se käsittelee Suomen tulevaisuuden näkymiä ennen kaikkea tieteen ja talouden näkökulmasta. Sarjan juontaja, akatemiaprofessori Howy Jacobs, ottaa selvää, miten Suomen tärkeimmät luonnonvarat: äly, metsä ja vesi voidaan hyödyntää, paitsi suomalaisten, myös koko maailman hyväksi. Siinä tuodaan kansanomaisesti esille, millaisen osaamisen ja minkälaisten tuotteiden ja rakenteiden varassa Suomen seuraava nousu on.

Tieteen ja perustutkimuksen rooli Suomen tulevaisuuden rakentamisessa on hyvin merkittävä, mutta myös uusien ideoiden kokeilut ja ennen kaikkea kaupallisen kokoluokan demonstraatiot vievät hyvät ideat lopulta kaupallisiksi vientituotteiksi. Ja tämän pienen kansan hyvinvointi perustuu täysin vientiteollisuuteen ja sen menestykseen kovan kilpailun vientimarkkinoilla.

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii todellisia toimia ja juuri nyt päästöttömien energiamuotojen tutkimuksen sekä kehityksen parissa tapahtuu paljon. Turku Energian hanke muuttaa raskaaseen polttoöljyyn perustuvaa teollisuushöyryn tuotantoa puun kaasutukseen perustuvaan tuotantoon, on juuri tällainen kaupallinen demonstraatio. Olemme ylpeänä päässeet toteamaan, että yksi Suomen suurimmista kaasutinlaitoksista on todella toiminut kaupallisessa käytössä. Tervetuloa katsomaan ja toteamaan asia omin silmin!

Tänä päivänä kaasutukseen perustuva tekniikka ei ole kuitenkaan se kaikkein helpoin tapa tuottaa höyryä. Yhä tarvitaan tuotekehitystä ja panostusta sekä innovaatioita. Uusi tekniikka tuo omat haasteensa myös henkilöstöllemme: se vaatii enemmän huoltoa ja valvontaa kuin fossiilisiin polttoaineisiin perustuva tekniikka. Toisaalta on ollut ilo huomata uudenlainen innostuneisuus etenkin nuorten työntekijöidemme keskuudessa. Tämä hanke tuo mahdollisuuden sekä nuorille että kokeneillekin ammattilaisille näyttää kyntensä uuden tekniikan kehittäjinä.

Sarjan 1. tuotantokauden avausjakso esitettiin MTV-kanavalla 28.2. Toisen osan ensimmäinen jakso, joka käsitteli uusiutuvaa energiaa, esitettiin sunnuntaina 27.3. Siinä kerrottiin myös Turun Tekstiilihuollon yhteydessä olevasta höyryntuotantoyksiköstä. Myös tulevissa jaksoissa ”Älykäs kaupunki” ja ”Uusiutuvan energian” toisessa osassa saattaa vilahtaa tutun ja vastuullisen energiayhtiön asiantuntijoita. Sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa MTV:n Katsomossa rajoitetun ajan.

Kannattaa katsoa koko sarja ja huomata, miten me Turku Energiassa olemme ihan oikeasti mukana pelastamassa maailmaa. Meidän uusi asiakaslupauksemme ”Olemme lähellä ja näemme kauas” todentuu tässä ohjelmassa hyvin.

Ohjelmassa esitetyt hankkeet eivät ole ainoita tekojamme paremman ympäristön eteen. Olemme voittaneet Vuoden ilmastoteko 2015 -tunnustuksen ja tämä on merkittävä tunnustus Turku Energiassa tehdylle pitkäjännitteiselle työlle hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Turun seudulla.

Tulemme jatkamaan samalla linjalla ja julkaisemme lähiaikoina käynnissä olevien hankkeiden lisäksi muutaman uuden hankkeen, jotka eivät perustu ”viherpesuun” ja tyhjiin lupauksiin vaan todellisiin tekoihin.

Turku Energian asiakkaiden kannattaa olla ylpeä lähellä asiakasta toimivasta ja vastuullisesta energiayhtiöstään.

Jari Kuivanen

Kirjoittaja toimii Lämpö-yksikön johtajana Turku Energiassa

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: